Scandal-monstru într-o biserică din Botoşani, de unde un preot a fost evacuat de jandarmi, în protestele a zeci de enoriaşi! Părintele a fost caterisit de Biserica Ortodoxă, pentru că a refuzat să îl mai pomenească în slujbe pe mitropolitul Teofan. Revoltaţi, credincioşii i-au sărit în apărare, în timp ce un executor judecătoresc a pus sigiliu pe icoane şi pomelnice. 

Imaginile par ireale pentru o parohie din România. Pe de o parte, zeci de credincioşi strânşi în curtea bisericii din Orăşeni-Schit îşi apără preotul caterisit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Pe de altă parte, zeci de jandarmi şi bodyguarzi au venit să îl dea afară pe părintele Ungureanu din lăcaşul sfânt.  

Articolul continua dupa recomandari

La mijloc se află executorul judecătoresc. Omul face inventarul obiectelor sigilate în biserică.

Cu spray-urile lacrimogene la piept, câţiva angajaţi ai unei firme de pază au grijă ca noul părinte, trimis de Mitropolie, să nu cadă pradă furiei localnicilor. Oamenii îl acuză că a venit la biserică înarmat cu un cuţit. Aşa că îi cer să scoată tot ce are în sutană.

Fostul preot a fost până la urmă evacuat. E acuzat de schismă, neascultarea feţelor bisericeşti, dar şi de calomnie şi insultă faţă de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. 

Mai exact, părintele ar fi refuzat să îl mai pomenească în slujbe pe Înalt Prea Sfinţitul Teofan. Cum n-a vrut nici să predea cheia bisericii, declarată monument istoric, preotul s-a trezit cu jandarmii la uşă. 

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Biserica din Schitul Orăşeni a revenit parohiei Protopopiatului şi implicit Arhiepiscopiei Iaşilor. Era ocupată abuziv de fostul preot Ioan Ungureanu, care a fost caterisit, adică a pierdut pentru totdeauna dreptul de a fi preot. Şi în locul lui a fost numit un alt preot

Preotul caterisit spune că va continua să slujească, într-o casă aflată peste drum de biserică, pe care o va transforma în lăcaş de cult.