Se munceşte de zor pentru vizita istorică a Papei Francisc cu trei săptămâni înainte de momentul istoric. În Harghita se lucrează la decorul unic în care va fi aşteptat Suveranul Pontif la Şumuleu Ciuc. O poartă secuiască îl va întâmpina pe drumul de acces către muntele unde va avea loc întâlnirea oficială.

Se bate, se ciopleşte, se şlefuieşte. Totul în lemn de stejar. O armată de voluntari de toate vârstele lucrează de zor în curtea unui meşter popular din satul Sub Cetate.

Articolul continua dupa recomandari

Sebestyen Feren, meşter popular: Suntem aproape de 20. Sunt elevi, sunt meşterii aici de la Şcoala Populară de Artă şi lucrăm. Suntem bucuroşi că putem face această poartă minunată, poarta secuiască.

Karda Istvan, scultpor: Am făcut 50 de kilometri ca să contribuim şi noi la poarta ornamentală.

O poartă creată special pentru vizita Papei Francisc, care va deschide drumul de acces către muntele Şumuleu, unde Suveranul Pontif se va întâlni cu credincioşii, pe 1 Iunie.

Andras Lajos, maestru popular: Foarte mare este. Opt metri lungime şi 4 metri 30 înălţime. O să fie amplasată la venirea Papei. De două săptămâni lucrăm

Georgely Lajos, sculptor popular: La o ocazie ca aceasta trebuie să muncim cu plăcere, nu?!  

"Toată lumea este aşteptată cu drag în Ţinutul Secuiesc", este mesajul care va fi scris pe poartă printre ornamentele atent lucrate.

Structura va fi amplasată pe un suport de metal betonat, îngropat la patru metri în pământ. Papa Francisc este aşteptat în România pe 31 mai şi va ajunge a doua zi la Şumuleu, cu un elicopter. Peste o sută de mii de oameni s-au înscris deja online pentru a participa la acest eveniment.