E alertă în Europa! E alertă şi în România! Porumbul congelat care a ucis nouă oameni peste hotare şi a îmbolnăvit aproape 50 s-ar putea vinde şi în magazinele noastre.

Unul dintre distribuitorii din România ai produselor fabricate în Ungaria a făcut apel la populaţie să returneze în magazine legumele congelate cumpărate. 

Articolul continua dupa recomandari

„Vă rugăm să nu consumaţi alimentul şi să returnaţi produsul comerciantului de la care l-aţi cumpărat, iar acesta vă va rambursa preţul plătit. (...) Decizia de a retrage produsele de pe piaţă este doar o măsură preventivă.", transmite compania.

Lysteria, bacilul din porumbul congelat care poate provoca şi infecţii letale, a contaminat un lot pentru export al unei companii din Ungaria. Deşi e alertă europeană, autorităţile de la Bucureşti nu ştiau IERI că importăm produse de la această companie. 

"România nu figurează pe lista de distribuţie a porumbului congelat contaminat cu Lysteria Monocytogenes, produs în Ungaria", informează un comunicat ANSVSA, din 5 iulie 2018.

Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA:
În mod cert, până la acest moment, noi nu am fost notificaţi prin sistemul rapid de alertă.

Am verificat informaţia şi la compania din Ungaria ale cărei produse au declanşat controale şi retrageri de mărfuri în mai multe state. Reprezentanţii acesteia ne-au confirmat, în exclusivitate, că 4% din exporturile firmei pleacă spre România, că suntem pe harta alertei şi că produse din magazinele noastre sunt scoase deja de la vânzare. 

"Rechemăm toate produsele care au ieşit din fabrica din Ungaria. Aceasta implică şi rechemarea tuturor produselor exportate în România. Comunicăm cu toţi clienţii noştri din România cu privire la această acţiune de rechemare.", transmite Compania Greenyard din Ungaria.

Cu răspunsul companiei din Ungaria în faţă, autorităţile de la noi şi-au schimbat azi discursul. Recunosc că acestă firmă retrage produse din România, dar spun că e doar o măsură preventivă.

Monica Neagu, director ANSVSA:
Eu numai dacă văd România, nu o să caut prin România produse. În mod normal, presa dacă avea informaţia trebuia să ne anunţe.

Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA:
Am trimis să preleveze probe care sunt introduse în analiză la laboratorul Bucureşti. 

Laborator care ne va spune dacă am cumpărat deja din magazine porumb cu bacterii. 47 de cazuri de îmbolnăviri şi nouă decese au fost semnalate în cinci state de pe continent. Finlanda, Marea Britanie, Danemarca, Austria şi Suedia. Marea Britanie a restras astăzi din hipermarketuri 43 de produse.

Porumb congelat şi pungi cu legume care ar putea fi contaminate cu aceeaşi bacterie. Infecţia rară provocată de bacilul Lysteria poate duce la meningită, encefalită şi pneumonii, iar în cazul femeilor însărcinate poate provoca naşterea prematură sau îmbolnăvirea fătului. 

dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Institutul "Matei Balş"
Lysteria are particularitatea că se poate înmulţi şi la temperaturi scăzute. Deci dacă în frigider temperatura nu este menţinută sub 5 grade, Lysteria se poate modifica chiar în frigider. 

Ca să nu ne îmbolnăvim trebuie să fierbem bine porumbul sau legumele congelate, înainte să le folosim în salate sau în alte preparate. În România, oferta de legume și fructe congelate din galantarele magazinelor este dominată de produsele din import. Peste 13 mii de tone de produse sunt vândute anual în toată ţara, pe o piaţă evaluată la aproape 30 de milioane de euro.