Poliţia Română a anunţat că reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica, în Costa Rica, a fost posibilă în urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

"În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Articolul continua dupa recomandari

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, a anunţat instituţia, care precizează că ele au fost ridicate de pe stradă. Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, Elena Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu.

Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizainstituţia. Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat că instanţa va ţine cont de faptul că fostul ministru are un copil de câteva zile, care nu poate fi despărţit de mamă, potrivit legislaţiei din Costa Rica, dar şi de statutul de azilant, din care decurge dreptul de a nu fi extrădat.

"Din punctul meu de vedere, instanţa nu va dispune extrădarea Elenei Udrea, mai ales că fetiţa are cetăţenie costaricană, cu drepturi protejate de autorităţile din Costa Rica, una dintre prevederi fiind că un copil nu trebuie despărţit de mama lui", a declarat avocatul.

El a precizat că Udrea are statutul de azilant pe o perioadă de un an şi că unul din drepturi este, în această perioadă, că nu poate fi extrădată, la o eventuală cerere a unui stat. Avocatul a mai spus că nu ştie ca Udrea să fi aplicat pentru obţinerea cetăţeniei costaricane, dar probabil că este o posibilitate legală, având în vedere cetăţenia copilului.

După reţinere, Elena Udrea şi Alina Bica au fost încarcerate la închisoarea de femei El Buen Pastor, din Aserri, o suburbie a capitalei costaricane San Jose

Rădulescu a explicat că pe perioada derulării procedurii există şi varianta arestării preventive, dar nu se va merge pe această variantă: "Există si varianta arestării preventive pe perioada procedurii de extrădare, dar, dată fiind situaţia cu copilul, nu se va merge pe această variantă".

Şi Alina Bica are statutul de refugiat politic în Costa Rica, primit în luna ianuarie 2018 şi valabil pentru un an, potrivit avocatului acesteia, Doru Trăilă.

Ea a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”.