România a încremenit după unul dintre cele mai violente episoade de ploaie îngheţată din ultimii ani. De mai bine de 35 de ore, oraşe întregi sunt paralizate sub gheaţă. Iar urmările sunt dramatice. În Capitală, un bărbat a rămas fără un picior după ce a alunecat sub roţile unui tramvai. La spitale, camerele de gardă sunt sufocate. Pacienţi cu fracturi la mâini şi la picioare cer ajutor medicilor. Iar pericolul nu a trecut. Suntem în plin cod galben de polei.

Este tabloul unui oraş paralizat sub gheaţă. De la un capăt la altul, Bucureştiul e plin de capane. Cel mai violent episod de "freezing rain" din ultimii ani a lăsat în urmă dezastru. 

Articolul continua dupa recomandari

Prima victimă a poleiului este un bărbat în vârstă de 75 de ani. Era pe refugiul unei staţii de tramvai din Calea Rahovei când a alunecat şi a căzut chiar pe şine. Roţile vagoanelor i-au secţionat unul dintre picioare. Iar victima a fost transportată în stare gravă la spitalul Universitar.

Alte străzi, aceleaşi pericole. Pe trotuarele- sticlă, pietonii abia au putut păşi. Stratul de gheaţă depăşeşte în unele zone chiar şi un centimetru. Iar cei mai expuşi au fost copiii şi bătrânii. Au ajuns în valuri la camerele de gardă. În doar 24 de ore, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au fost aproape 2.000 de solicitări. 

GEORGIAN IACOBESCU, medic ortoped Spitalul Universitar Bucureşti: Au fost de vreo trei-patru ori mai mult decât media unei zile normale. Vorbim de toate leziunile, atât entorse, luxaţii, contuzii, dar şi fracturi.

În Galaţi, un alt oraş afectat de fenomenul de ploaie îngheţată, medicii de la Ortopedie abia au putut face faţă numărului mare de pacienţi. 

LIDIA ȘANDRU, medic UPU Spitalul de Urgenta Galati: De dimineaţă, de la ora 6 până la acum am avut 76 de prezentări. În continuare vârsta a treia. Dânşii sunt mai dornici de plimbare.

Dimineaţă, transportul public a fost dat peste cap din cauza gheţii. În Bucureşti, un tramvai a deraiat la terminalul Ghencea, iar timp de aproape patru ore, pe linia 41 nu s-a mai circulat. Blocaje uriaşe au fost şi pe traseele troleibuzelor. 

În Capitală, ploaia îngheţată a pus în dificultate transportul în comun. Pe bulevardul Tineretului, mai multe troleibuze au rămas blocate şi nu pot pleca de pe loc din cauza condiţiilor meteo.

Unii s-au încumetat să plece la serviciu cu maşinile. S-au trezit chiar şi cu două ore mai devreme ca să aibă timp să le dezgheţe.

La finalul zilei, autorităţile numără incidentele. Iar mulţi dintre cei care au suferit din cauza poleiului se gândesc să ceară  despăgubiri. 

BOGDAN PALADE, avocat: În situatia persoanelor fizice sau a societăţilor comerciale, acestea au obligatia să imprastie cu material antiderapant pe trotuare, pe alei. Dacă o persoana care merge pe acel tronson isi fractureaza o mana, un picior, el poate sa actioneze in judecata persoana fizica in instanta sau administatorul societatii comerciale si sa obtina daune.

Meteorologii anunţă că urmează încă o noapte cu ploaie îngheţată, în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei.