Una dintre cele mai controversate ordonanţe de noaptea trecută vizează sistemul sanitar. Statul va deconta tratamentul pacienţilor la spitale private, fie că e vorba de intervenţii de urgenţă sau chiar de naşteri. Părerile sunt împărţite: în timp ce unii spun că e în beneficiul bolnavilor, alţii cred că aşa începe colapsul sistemului de stat.

Bolnavii vor putea alege dacă se tratează gratuit la stat sau la privat, dar după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial. Să presupunem că un pacient asigurat care are o afecţiune cardiovasculară va alege o clinică privată. Pentru consultaţie, investigaţii sau operaţie, bolnavul nu va plăti niciun leu. Banii vor fi recuperaţi ulterior de spitalul privat de la stat- Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau Ministerul Sănătăţii.  

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit ordonanţei, spitalele şi clinicile private nu vor cere niciun fel de taxe suplimentare pacienţilor. Dacă bolnavul va fi pus să plătească de exemplu, pentru condiţii, aşa numita taxă hotelieră, va putea face plângere la Casa de Asigurări de Sănătate, iar furnizorul poate rămâne fără contract.

Până acum, spitalele private aveau acces doar la programele decontate de CNAS. Unele erau cu coplată, altele, nu. Pacienţii nu plăteau de exemplu pentru radioterapie ori dializă. 

Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului: Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate. Obiectivul acestui act normativ este salvarea vieţilor pacienţilor

Practic, modificarea legislativă le dă acum posibilitatea spitalelor private să primească mai multe fonduri de la stat. Inclusiv pentru urgenţe şi naşteri ori pentru pacienţii care fac infarct sau accident vascular cerebral. Raed Arafat a criticat aspru măsura, despre care spune că va destabiliza tot sectorul public de urgenţă.

Luca Militello, CEO grup spitale private: La programele naţionale... pacienţi cronici... aşteptăm să vedem noile tarife. Dacă rămâne acelaşi tarif ca acum, sunt anumite programe care astăzi nu sunt acoperitoare şi atunci vom renunţa, în niciun caz nu vom accepta şi vom cere coplată

De exemplu, programul de cardiologie este subfinanţat, spun medicii. Adică autorităţile estimează că procedurile costă mai puţin decât în realitate. 

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Pacienţii trebuiau să plece în străinătate pentru că în sistemul public nu aveam posibilitatea să-i tratăm pentru că nu erau nici tehnologii accesibile şi nu erau nici specialişti. Iată, avem acum posibilitatea ca pacienţii să nu mai plece în străinătate să fie trataţi cu sume de 10 ori mai mari

Şi medicii spun că ordonanţa îi va ajuta pe pacienţi pentru că acum sunt liste de aşteptare în foarte multe spitale de stat.

Bogdan Tănase, medic Institutul Oncologic Bucureşti: Multă lume vede această ordonanţă ca fiind creatoarea unei concurenţe între stat şi privat din care statul o să piardă. Nu poate fi o concurenţă reală între stat şi privat în condiţiile în care cererea de servicii este destul de mare

Mai multe voci l-au acuzat pe ministru că împarte banii publici privaţilor şi că spitalele publice, care oricum nu primesc fonduri suficiente, nu vor mai supravuieţui. 

O pacientă spune că "m-ar tenta şi privatul dar nu ştiu cât de multă încredere să am în privat. Ajungi la privat, ţi se promite ceva şi când ajungi acolo te loveşti de alte probleme şi nu eşti tratat cum ar trebui sau nu ne ocupăm noi de voi, mergeţi la stat".

Sindicaliştii îl acuză pe ministrul Sănătăţii de abuz în serviciu şi vor să sesizeze DNA.