Elicopterul SMURD, care a fost întors de urgenţă la Cluj-Napoca după ce sistemul de alertă a indicat probleme tehnice după decolare, va fi experizat pentru a stabili dacă se poate întoarce în misiuni.

Între timp, o echipă Observator a obţinut convorbirea pilotului cu turnul de control. Avem şi mărturia locotenentul comandorului Mihai Mureşan, cel care se afla la manşa aparatului de zbor.

Articolul continua dupa recomandari

Se întâmpla duminică după amiază, la 8 minute după ce elicopterul SMURD s-a ridicat de la sol. Aeronava, care tocmai transportase un pacient cu infarct la spitalul din Cluj-Napoca, a întâmpinat probleme tehnice, aşa că pilotul a luat decizia de a ateriza de urgenţă. Locotenent Comandor Mihai Mureşan se afla la manşa elicopterului. Urma să se întoarcă spre bază, în Jibou.

Lt. CMDR. Mihai Mureşan, pilot SMURD: După aproximativ opt minute de la decoalare am avut o indicaţie de temperatură crescută a unuia dintre generatoarele sistemului electric al elicopterului. Conform procedurilor a trebuit să opresc generatorul, după care să opresc unul dintre motoare.

Pentru că tocmai alimentase şi elicopterul depăsea greutatea prevazută pentru aterizarea într-un singur motor, timp de aproape o oră a fost nevoit să survoleze deasupra aeroportului.

Lt. CMDR. Mihai Mureşan, pilot SMURD: Am declarat stare de urgenţă, am solicitat apropierea pentru aterizare la Cluj, timp în care conform calculelor de performanţă ale aeronavei am ajuns la concluzia că o să trebuiască să facem un zbor de aşteptare în apropierea aeroportului din Cluj până la momentul în care putem să încercăm să aterizăm.

Pilotul a luat toate măsurile necesare pentru siguranţa sa şi a colegilor săi.

Lt. CMDR. Mihai Mureşan, pilot SMURD: Am simţit pe întreaga durată a zborului că lucrurile sunt sub control, concentrarea maximă a fost să aterizez fără nicio problemă, ca şi cum ar fi o aterizare normală.

Mihai poate fi considerat un erou pentru că prin meseria pe care şi-a ales-o salvează vieţi. E însă modest şi spun că a fi pilot pe elicopterul SMURD este doar un mod de viaţă.

Lt. CMDR. Mihai Mureşan, pilot SMURD: Nu a fost niciun fel de act de eroism, este pur şi simplu o procedură normală pe care toţi piloţii o facem în momentul în care avem un caz special.

Mihai Mureşean este pilot SMURD din anul 2014. Elicopterul deserveşte 5 judete din Nord Vestul Romaniei si a fost dat in folosinta în luna septembrie.