Un live pe Facebook al unui șofer s-a soldat cu 9 români morți, un accident rutier cumplit care a lăsat mai mulţi copii orfani. În urma acestei tragedii, Observator, în parteneriat cu Poliţia Română, a lansat petiţia: "STOP live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!", un demers pentru viaţă, un demers care își propune să responsabilizeze și să diminueze cazuri ca cel întâmplat pe autostrada din Ungaria. Mai mult de 10.000 de semnături au fost strânse până în acest moment, iar inițiativa Observator a ajuns și în atenția autoritãţilor, a Parlamentului European, dar şi a cetățenilor din afara granițelor care s-au alăturat campaniei.

Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne, a semnat petiția și susține că va propune ca șoferii care utilizează telefonul la volan să rămână fără permis. Și Boguslaw Liberadzki, vicepreședintele Parlamentului European s-a alăturat acestui demers. Această petiție este susținută și de unii europarlamentari ce vor să o inainteze către directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, pentru a solicita sprijin în realizarea unei monitorizări mai rapide asupra raportărilor live-urilor la volan. "Raportează clipul video în direct!"- este exact textul ce poate fi văzut în secţiunea "Opţiuni" a oricărui clip video transmis în regim live pe Facebook.

Articolul continua dupa recomandari

Un număr mai mare de raportări înseamnă blocarea într-un timp mai scurt a filmărilor care distrag atenţia şoferilor şi pun în pericol vieţile tuturor participanţilor la trafic.

Poliţist de la rutieră în traficVezi 3 imagini în Galerie

În seara aceasta, de la 19:00, în cadrul jurnalului Observator telespectatorii pot urmări cum a decurs până acum acestã iniţiativã şi care au fost paşii fãcuţi pânã în acest moment. Poliția Română a organizat astăzi un filtru de avertisment şi de conştientizare, pentru a le vorbi soferilor despre riscurile la care se expun, pe ei şi pe ceilalţi participanţi la trafic, in momentul în care utilizeazã telefonul mobil.

,,Sunt extrem de impresionată de modul în care se răspunde la petiția pe care am lansat-o în cursul zilei de ieri. Iată că în mai puțin de 24 de ore avem peste 10.000 de semnături, ale cetățenilor, dar și ale europarlamentarilor, inclusiv vicepreședintele Parlamentului European. Mai mult decât atât, astăzi am primit în petiție și semnătura Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, care ne-a oferit absolut tot sprijinul în demersul pe care l-am inițiat”, a declarat Sonia Simionov.

Sonia Simionov, reporter special ObservatorVezi 3 imagini în Galerie

“Prin parteneriatul cu noi, Poliția Română a început deja măsuri de prevenire și de conștientizare. Există mai multe filtre astăzi în București și urmează să le extindem în toată țara. Echipajele de poliţie le vor explica șoferilor pericolele la care se expun atunci când fac folosesc telefonul mobil la volan. Sper ca prin acest demers sã reuşim sã fim mai conştienţi şi mai responsabili atunci când ne aflam la volan. Mã bucur cã reacţiile sunt deja la un nivel înalt”, a mai completat reporterul Observator.

Semnează petiţia

Dă like vieţii! Semnează petiţia "STOP live pe Facebook la volan!"