Numărul deceselor provocate de coronavirus a depăşit pragul de 1.000, mai mult decât oricare altă pandemie de până acum. În doar 24 de ore, în premieră, peste 100 de oameni au fost răpuşi de virusul fără leac.

Bilanţul total a ajuns astfel la 1018 morţi, iar numărul cazurilor confirmate a depăşit 43.000. Printre ei, se numără şi 135 de oameni de la bordul navei de croazieră Diamond Princess, la bordul căreia se află în carantină şi 17 români.

Articolul continua dupa recomandari

După o perioadă lungă de absenţă din lumina reflectoarelor, preşedintele Xi Jinping a efectuat o vizită la un spital din Beijing şi s-a arătat încrezător că virusul poate fi învins.

Totuşi, evoluţia alarmantă îi sperie şi pe specialişti care avertizează că este posibil să avem de-a face doar cu vârful icebergului.

În plină criză medicală, preşedintele chinez a avut prima sa apariţie publică de la finalul lunii ianuarie şi a dezminţit teoriile conspiraţiei care speculau că acesta ar fi plecat din ţară sau ar fi contaminat.

Protejat de o mască, Xi Jinping a vizitat un centru medical unde i-a fost măsurată temperatura şi unde a stat de vorbă, printr-o conferinţă video, cu medicii din oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: Trebuie să luptăm în această bătălie, în acest război total, război al poporului împotriva epidemiei, cu încredere totală. Trebuie să avem încrederea că vom câştiga!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că o echipă de specialişti a ajuns în China şi a cerut tuturor statelor să facă tot posibilul pentru a preveni un dezastru mai mare la nivel global.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization: Organizaţia Mondială a Sănătăţii face eforturi să echipeze laboratoarele cu tehnologia necesară pentru a diagnostica cu rapiditate aceste cazuri.

OMS caută soluţii să scoată mai repede pe piaţă un test de diagnostic al noului coronavirus, un vaccin şi medicamente pentru tratarea mai eficientă a simptomelor. În acest sens, o reuniune a oamenilor de ştiinţă din lumea întreagă are loc astăzi şi mâine, la Geneva.

Azra Ghani, medic specialist boli infecţioase: Credem că am putea avea un vaccin cel mai devreme în luna septembrie. Dar cel mai probabil este să îl avem la finalul anului.

În China continuă eforturile pentru oprirea răspândirii, iar în Wuhan, chiar şi străzile sunt dezinfectate.

Numărul de cazuri continuă însă să crească ameninţător şi nu doar în regiunea Hubei. Pe nava de croazieră Diamond Princess, ancorată în Yokohama, au fost descoperite 65 de noi infecţii cu coronavirus.

Din datele autorităţilor, cei 17 români aflaţi la bord, majoritatea membri ai echipajului, nu se află printre cei 135 de oameni contaminaţi în total.

Între timp, în România, la Galaţi, au intrat în carantină forţată patru români întorşi din China. Sunt 17 persoane monitorizate de medici numai în acest judeţ.

Teama de o eventuală prezenţă a virusului ucigaş la noi în ţară a lovit şi în Mureş. Aici, mai mulţi părinţi cer conducerii unei şcoli să interzică prezenţa la ore a unui elev a cărui mamă s-a întors din China.

Maria Laszlo, director şcoală: Vom icnerca sa facem in asa fel incat acest copuil sa nu intre in contact cu colegii de clasa.

În Bucureşti, doi români au fost repatriaţi din China prin intermediul unui avion militar, duminică seara. Cei doi bărbaţi au fost preluaţi în condiţii speciale şi transportaţi într-un loc ţinut secret, amenajat într-o clădire care aparţine Primăriei Capitalei.