Noi suspiciuni de pestă porcină africană în Tulcea. Medicii veterinari au eutanasiat mai multe animale din două gospodării în care trei suine au murit cel mai probabil din cauza pestei porcine africane.

   'Probele prelevate de la trei suine din gospodăria privată din localitatea Ceatalchioi au fost pozitive pentru virusul PPA. Probele analizate în laboratorul de la Tulcea au fost transmise pentru confirmare laboratorului naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. Noi acţionăm deocamdată în caz de suspiciune, iar cei cinci porci din cele două gospodării au fost eutanasiaţi', a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Articolul continua dupa recomandari

Au fost prelevate probe şi de la trei mistreţi sălbatici găsiţi morţi pe raza comunei Ceatalchioi, iar rezultatele la testele pentru PPA, efectuate în laboratorul de specialitate al DSVSA, au fost pozitive.

   'Echipele noastre care monitorizează traficul la ieşirea din Delta Dunării au identificat în zona Podul Roşu un mijloc de transport privat în care s-a găsit un pachet de carne provenită de la un porc sacrificat. Carnea a fost confiscată, probele au fost ridicate şi transmise la Laboratorul veterinar Tulcea şi urmează să vedem rezultatele analizelor', a mai declarat directorul DSVSA, potrivit Agerpres.

   Medicii veterinari din Tulcea au înregistrat vineri, pe 8 iunie, primele suspiciuni de PPA din judeţ, după ce şapte porci din patru ferme private din satele Ceatalchioi şi Sălceni au murit. Toate suinele din fermele respective şi cele din imediata apropiere au fost eutanasiate, iar gospodăriile dezinfectate de specialişti.

   Ca măsură împotriva răspândirii pestei porcine africane din Delta Dunării în judeţul Tulcea, autorităţile au interzis circulaţiei porcinelor şi a produselor şi subproduselor din carne de porc din Rezervaţie, fiind instaurate şi filtre de control.

   Cazurile de pestă porcină africană ar fi izbucnit pe fondul migrării populaţiilor de mistreţi sălbatici din delta ucraineană în cea românească şi a scăderii cotelor Dunării.

Sursa: Agerpres