Pedeapsă-record pentru autorul atacului de la mall-ul din Brăila. Tânărul care, toamna trecută, a intrat intenţionat cu maşina în oamenii din faţa centrului comercial, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Este sentinţa maximă pe care o puteau dicta judecătorii şi o depăşeşte chiar şi pe cea a lui Omar Hayssam. Deşi cea mai gravă acuzaţie este de tentativă de omor, atacul din Brăila s-a derulat ca un atentat terorist, iar o ţară întreagă a fost îngrozită. Atacatorul a contestat decizia, iar victimele lui vin cu mărturii terifiante la un an de la violenţe. Atenţie, videoul din acest articol conține imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional.

Marian Furtuna, victimă - Nu a avut măcar bun simţ să-şi ceară scuze faţă de noi. Faţă în faţă pe unde ne-am găsit, şi la instanţă, nici măcar nu s-a uitat la noi.

Articolul continua dupa recomandari

A fost unul dintre cele mai grave atacuri din România ultimilor ani. La limita unui atentat terorist, spuneau procurorii. Era noiembrie, anul trecut, când Marius Parfenie a îngrozit ţara. Tânărul de 21 de ani a încercat să ucidă în masă, într-o cursă nebună.

"Va fi o zi istorică"

Acesta a fost mesajul găsit de poliţişti în buzunarul atacatorului. Individul a înjunghiat un vânzător de maşini, a lovit cu autoturismul furat doi şoferi de autobuz şi a forţat intrarea în mall-ul din Brăila, spulberând o mulţime de clienţi. 12 oameni, printre care şi doi copii, au fost răniţi. Mulţi se recuperază şi acum, după luni de comă.

Dorin Calu, victimă - Am stat şi la pat luni de zile, îngrijit. Eram strivit

Marian Furtuna, victimă - Mâna stângă ruptă, piciorul stâng rupt şi la cap, semnele pe care le am pe faţă, pe nas. Totul a fost distrus.

După un an de procese, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Marius Parfenie la 30 de ani de închisoare. În primă instanţă, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare: trei infracţiuni de tentativă de omor, tâlhărie, conducere sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Pedeapsă record în România, într-un astfel de caz

Georgiana Streche, purtător cuvânt Tribunal Brăila - A rezultat pedeapsa de 33 de ani, o lună şi 10 zile de închisoare. Având în vedere că această pedeaspă rezultantă depăşeşte maximul general, judecătorul a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă a închisorii de 30 de ani.

Este cea mai mare pedeapsă dată vreodată în România într-un astfel de caz. De exemplu, Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, a primit o sentinţă de 23 de ani de închisoare. În cazul lui Marius Parfenie, chiar procurorii au susţinut că victimele nu vor uita niciodată atacul sângeros.

Marius Parfenie ar trebui să plătească victimelor şi daune morale. Individul a contestat deja decizia judecătorilor, iar prin avocatul său a transmis că nu vrea să facă niciun comentariu.