Ministerul de Interne schimbă forma şi conţinutul paşapoartelor românilor! Documentele vor avea copertă nouă, altă stemă şi menţiuni diferite faţă de cele de acum. Schimbările sunt aduse pentru a pune actele de călătorie în acord cu noile reguli privind protecţia datelor cu caracter personal.

Prima şi cea mai vizibilă schimbare va fi culoarea paşaportului. Roşul-vişiniu se va transforma în roşu închis, pentru a crea un impact vizual puternic la controlul documentelor. În interior, se va introduce cuvântul recomandări, iar pe coperta exterioară a paşapoartelor temporare va fi scris- Uniunea Europeană, România şi va fi aplicată stema ţării noastre. Modificările vor fi aprobate mâine, în şedinţa de Guvern, şi imediat după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, ele vor intra în vigoare.

Articolul continua dupa recomandari

Ţările aleg pentru paşapoarte culori care să le reflecte cultura, religia, politica sau geografia. În lume, există doar 4 culori pentru paşapoarte. Roşu, în diferinte nuante, în special în ţările comuniste şi fost comuniste. Albastrul este a doua cea mai răspândită culoare şi e folosită de americani şi canadieni, de exemplu. Verdele se regăseşte, cu precădere, în ţările musulmane, în timp ce negrul, o culoare întâlnită destul de rar, este folosită de ţări din Africa sau de Noua Zeelandă. Acolo, negrul este şi culoarea naţională.