Aroape 20 de mii de oameni au urmărit în Constanţa cea mai impresionantă paradă a verii. Pe mare şi-n aer, mii de militari au făcut spectacol, în zi de dublă sărbătoare: Ziua Marinei şi praznicul Sfintei Marii, ocrotitoarea marinarilor. Ceremoniile au fost marcate însă de controverse. Un militar a leşinat chiar în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, care a primit critici pentru lipsa lui de reacţie.

Este spectacolul grandios al marinarilor impecabili. Sărbătoarea care creează punţi invizibile între mare şi ţărm. De pe mal, toate privirile au căutat astăzi în larg navele militarilor. De Sfânta Maria, zeci de vase, aeronave şi ambarcaţiuni s-au apropiat de ţărm şi au salutat mulţimea. Şeful statului a participat la festivităţi alături de Prima Doamnă, care şi-a făcut apariţia într-o rochie albă, cu accente albastre, în ton cu sărbătoarea de astăzi.

Articolul continua dupa recomandari

Însă doar câteva minute mai târziu, Klaus Iohannis a fost protagonistul unei scene care i-a atras critici dure. Nu a avut nicio reacţie când un militar american din garda de onoare a leşinat la doi paşi de el. Preşedintele şi-a continuat discursul.

Vă felicit, vă doresc sănătate camera din nou trece de pe iohannis pe lesinata, multe realizări, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea marinei, să vă ocrotească oriunde v-aţi afla! - Klaus Iohannis, președintele României

Nici la final, când militarul a fost luat pe braţe de salvatori, preşedintele nu s-a oprit.

Militarul american este sub ingrijire, a fost o cadere de glicemie, este la Spitalul Militar - Gabriel Leș, ministrul Apărării

Ambulanţa a fost chemată şi pentru o femeie din mulţime care a leşinat din cauza căldurii. Incidentele nu au umbrit, însă, sărbătoarea, pentru cei aproape 20 de mii de oameni veniţi pe faleza din Constanţa.

De pe umerii părinţilor, copiii au aşteptat cu emoţie sosirea Zeului Neptun de pe mare. Unii dintre ei se visează deja peste ani în haină militară.

Cel mai aşteptat moment al zilei au fost demonstraţiile militare. Deasupra oraşului Constanţa au zburat avioane de luptă F16, Mig-uri şi elicoptere PUMA, din care au făcut salturi scafandri antrenaţi în zone de război. Pe apă, nave vechi de mai bine de 40 de ani au încercat să ţină pasul în cel mai mare exerciţiu militar de pe mare.

Cadeţii de pe nava şcoală Bricul Mircea, decorată astăzi de preşedinte, s-au antrenat luni întregi pe mare ca să deschidă parada militară de Ziua Marinei. Este vasul pe care toţi marinarii militari ai României îşi fac ucenicia.

Pe mare sau pe uscat, Ziua Marinei, sărbătorită în ziua praznicului Sfintei Marii, ocrotitoarea marinarilor, a adus oamenii împreună pentru o sărbătoare dublă.