Vizita Papei Francisc în România este un moment istoric şi pentru cei peste 20 de mii de locuitori ai oraşului Blaj, care-l vor avea pe Sfântul Părinte în mijlocul lor, pe vestita Câmpie a Libertăţii. La Blaj şi-ar fi dorit să ajungă şi predecesorul său, Papa Ioan Paul al doilea care a numit oraşul, pământ de martiri, ca simbol al rezistenţei prin credinţă, în perioada comunistă. Cert este că la trei zile de la anunţul oficial al vizitei, toate locurile de cazare din Blaj s-au epuizat. În vizita sa în România, Papa Francisc va poposi la Bucureşti, Iaşi, Şumuleu Ciuc şi Blaj. Şi în toate aceste locuri, oamenii fac rezervări încă de pe acum.

Blajul nu este o localitate oarecare din Transilvania. Eminescu îl numea "mica Romă", iar pentru Ion Heliade Rădulescu a fost "locul de unde a răsărit soarele pentru toţi românii." A fost centrul cultural al românilor transilvăneni şi inima Marii Adunări Naţionale de la 1848.

Articolul continua dupa recomandari

Oraşul nu a fost ales întâmplător de Papa Francisc ca loc de popas în timpul vizitei pe care o va face în România. Sfântul Părinte va împlini şi o dorinţă pe care a avut-o Papa Ioan Paul al doilea.

Cristian Barta, vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraşului:  Gandul meu, spunea Papa Ioan Paul al II-lea, nu poate sa nu zboare spre Blaj. Sarut in chip spiritual acest pamant de martiri.

Ioan Buzaşi, profesor universitar: În timpul prigoanei, episcopii nostri au indurta aceasta unire religoasa cu Roma pana la martiriu. Duminica de duminica ne rugam in biserica pentru beatificarea acestor episcopi martiri.

Cei care vor să-l întâlnească pe Suveranul Pontif s-au grăbit deja să facă rezervări la singurul hotel din oraş sau la puţinele pensiuni din zonă.

ANA CRISTEA, recepţioner hotel: Din momentul in care s-a anuntat ca vine Papa la Blaj au sunat telefoanele intruna, s-au epuizat repede camerele, tariful este si mic, o mie de lei fara mic dejun si 144 cu mic dejun.

La Blaj, Papa Francisc este aşteptat la Catedrala Greco Catolică Sfânta Treime, un edificiu baroc cu două turnuri, construit în anii 1700.

Cristian Barta, vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraşului: Aici la Blaj sfantul parinte Papa va fi acasa. Ne rugam cu totii pentru ca vizita dansului sa aduca roade bogate tuturor crestinilor din Romania.

Zeci mii de români se vor aduna în jurul Papei Francisc pe Câmpia Libertăţii.

Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi: Deja discutiile cu organizarea vizitei au inceput, a fost si o delegtie de la Vatican, dar, in aceasta perioada vom purta mai multe discutii cu organizarea vizitei Papei.

Ioan Buzaşi, profesor universitar: Pe urmele Papei Ioan Paul al doilea si Papa Francisc doreste ca in toate tarile sa nu existe disensiuni confesionale care sunt daunatoare pentru toate natiunile.

Vizita este anunţată pentru perioada 31 mai-2 iunie, trei zile în care Sfântul Părinte va poposi şi în Bucureşti, Iaşi, dar şi în Şumuleu Ciuc, Harghita.