Peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil au fost vândute de o fermă din Teleorman, timp de două săptămâni, anunţă ANSVSA. Peste patru milioane de ouă au fost puse sub sechestru şi vor fi distruse, transmit oficialii.

Peste 100.000 de ouă de la o fermă din Teleorman în care s-a constatat o contaminare cu Fipronil au ajuns la vânzare din 22 noiembrie.

Articolul continua dupa recomandari

Peste patru milioane de ouă au fost puse sub sechestru şi vor fi distruse, anunţă oficialii ANSVSA.

"Între 22 noiembrie, atunci când au fost prelevate probele, şi 6 decembrie, atunci când buletinul de analize a venit şi a arătat faptul că există Fipronil în ouă au fost comercalizate 102.480 de ouă din lotul contaminat", a explicat Rareş Hăbeanu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

În ferma din Teleorman au fost sechestrate 4.280.000 de ouă, dintre care 55.000 au fost distruse, iar pentru restul autorităţile vor urma aceeaşi procedură.

Ancheta în acest caz vizează modul în care Fipronilul a ajuns în ferma de păsări.

"Nu iese nimic din fermă, toate buletinele care au fost făcute arată că există reziduuri de Fipronil, deci Fipronilul este prezent în ouă", a mai anunţat Rareş Hăbeanu.

Fipronilul este o substanţă chimică cu grad de pericol moderat la om şi care nu are efecte cancerigene, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Însă, în doze mari poate provoca unele tulburări neurologice şi vărsături - în cazul ingestiei voluntare, al tentativei de suicid.

"Se apreciază că gradul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, conform studiilor, spun că o persoană de 60 de kilograme trebuie să consume undeva peste opt ouă zilnic, toate contaminate evident, cu Fipronil, pentru că această substanţă are efecte negative", este explicaţia reprezentantului ANSVSA.

Sursa: News.ro