Este alertă în ţară, după ce ouă contaminate cu insecticid au ajuns pe mesele românilor. Este vorba despre fipronil, o substanţă aflată în centrul unui scandal mondial şi interzisă în cazul animalor crescute pentru vânzare şi consum. Din ferma aflată în judeţul Teleorman au ajuns la vânzare în magazine din Bucureşti, Teleorman şi Olt peste o sută de mii de ouă cu probleme.

Cel puţin 100 de mii de ouă din lotul contaminat cu fipronil au ajuns pe mesele românilor din Bucureşti, Teleorman şi Olt. 

Articolul continua dupa recomandari

De la ferma de păsări din Drăgăneşti-Vlaşca plecau zilnic maşini care aprovizionau cu ouă principalele pieţe din Bucureşti, dar şi din alte mari oraşe ale ţării.

Nu se ştie câte ouă contaminate au intrat, cu adevărat, în consum. Ferma funcţionează de peste 20 de ani. Iar primul control care urma să depisteze această substanţă a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe, iar analizele au confirmat prezenţa fipronilului într-un lot de peste patru milioane de ouă. O parte din lotul găsit cu probleme a fost deja distrus. Iar inspectorii sanitar-veterinari au interzis vânzarea. 

Fipronilul este o substanţă folosită împotriva insectelor din locuinţă şi pentru deparazitarea animalelor de companie. Utilizarea ei este interzisă prin lege în cazul animalelor crescute pentru vânzare. Dacă este ingerat în cantităţi mari, fipronilul poate afecta tiroirda, rinichii şi ficatul. 

DAN LESCAI, medic veterinar: Pe lângă tulburări digestive, vomă, diaree, pot să apară şi stări de agitaţie sau convulsii.

ADELA BALEA, chimist: O persoană de aproximativ 60 de kg ar trebui să consume circa 8 ouă într-o zi, nu neapărat ouă ca atare, ci oul poate fi folosit la o prăjitură, la o maioneză, ca să fie dăunător.

Le-am cerut un punct de vedere şi inspectorilor sanitar-veterinari din judeţ. 

La sediul DSV Teleorman, reprezentanţii instituţiei au refuzat să stea de vorbă cu noi.

Într-o discuţie neoficială, un angajat al instituţiei nu s-a arătat însă îngrijorat de situaţie.  

În Bucureşti, inspectorii încearcă să afle modul în care substanţa toxică a ajuns în ouă.

RAREŞ HĂBEANU, purtător de cuvânt ANSVSA: Este folosit pentru combaterea furnicilor, gândacilor, puricilor, căpuşelor. Mai poate fi folosit neautorizat în anumite spaţii.

Şi reprezentanţii fermei de păsări au refuzat să comenteze situaţia. Scandalul ouălor contaminate cu fipronil a izbucnit, la nivel mondial, în urmă cu doi ani. Din magazine au fost retrase milioane de ouă, în 40 de ţări. Inclusiv în România. De atunci, se fac controale tematice periodice şi în fermele de la noi.