200.000 de oameni au umplut litoralul în vacanţa de patru zile, de Sfânta Maria. Este cel mai aglomerat week-end de la începutul sezonului estival. Pe plajă, la restaurante şi pe şosele, s-a stat la cozi kilometrice. Autostrada Soarelui a fost complet blocată. Drumul din Capitală până în Constanţa s-a făcut în peste patru ore. Iar reporterii Observator au fost în mijlocul şoferilor: iată cât de lung a fost, de fapt, drumul spre mare.

Ora 10 dimineaţa. Treizeci de mii de maşini se îndreaptă spre litoral. Autostrada Soarelui e blocată.  Pe unele porţiuni, viteza medie este de 10 kilometri la oră. Sonia Simionov, reporter Observator: "De la kilometrul 99 şi până la kilometrul 101 am făcut aproximativ 15 minute. Ne mişcăm... haideţi că vă arăt... 12, 10, 8 kilometri pe oră. M-am blocat din nou."

Articolul continua dupa recomandari

Cei care s-au trezit cu noaptea-n cap ca să scape de aglomeraţie au avut cele mai mari surprize. Puţin după ora 6, un kilometru se parcurgea chiar şi în 18 minute. Ca şi cum ai merge pe jos. Blocaţi în trafic bară la bară, şoferii au legat prietenii. 

De sus, drumul spre mare arată ca un furnicar. Cozile se întind pe zeci de kilometri. Cei care şi-au pierdut răbdarea au fentat coloana pe banda de urgenţă. Printre ei, şi inspectorii ANAF. 

Punctul critic al traseului a fost la Feteşti. Şoferii au aşteptat zeci de minute să treacă podul. 

Alex Costea, reporter Observator: "La ora 8 şi 15 minute am intrat pe Autostrada Soarelui de pe centura Capitalei şi după exact 3 ore suntem la 130 de kilometri distanţă la staţia de taxare de la Feteşti. Aici sunt însă alte probleme pentru că, în continuare, mulţi dintre şoferi preferă să achite cash taxa pentru trecerea podului." 

Amenda. De asta s-au temut oamenii. Autorităţile chiar aveau de gând să închidă ghişeul unde se plătea cu bani cash. Dar s-au răzgândit.

Dacă într-o zi normală, drumul spre mare durează puţin peste două ore, în prima zi din minivacanţa de Sfânta Maria, s-a parcurs în peste patru ore.