Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat emiterea unei noi Ordonanțe Militare care extinde restricțiile anunțate în weekend. Astfel circulația persoanelor este interzisă în România și pe timpul zilei, doar cu anumite excepții.

Conform Ordonanței Militare 3, măsurile intră în aplicare de miercuri, 25 martie, ora 12.00:

Articolul continua dupa recomandari

Se interzice circulaţia tuturor persoanele în afara locuinţei sau gospodăriei, cu excepţii: deplasarea în interes de serviciu, deplasarea pentru asigurarea de bunuri, adică sunt permise doar deplasările pentru cumpărături, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală. Mai sunt exceptate deplasările din motive jusitificate, îngrijirea copilului, a persoanelor cu dizabilităţi. Sunt excluse activităţile sportive de echipă”, a anunţat ministrul. Deplasarea în scopul donării de sânge şi în scop umanitar şi voluntariat, pentru activităţi agricole sunt alte excepţii”, a transmis Marcel Vela.

Restricții pentru persoane peste 65 de ani

Circulația persoanelor peste 65 de ani este interzisă în România, doar cu unele excepții. Zilnic, aceste persoane pot ieși din locuință între orele 11.00 - 13.00 doar pentru cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, a unui animal de companie. În afara orelor 11.00 - 13.00 au voie doar persoanele de 65 de ani care circulă în interese profesional sau pentru activități agricole.

”Circulaţia celor peste 65 de ani este permisă între orele 11-13 strict pentru: cumpărături, pentru asistenţă medicală, pentru îngrijirirea unui minor etc. Circulaţia persoanelor peste 65 de ani este permisă şi în afara orele 11-13 dacă acest lucru se va face în interes profesional sau pentru realizarea de activităţi agricole”, a transmis Ministrul de Interne.

Și această măsură intră în vigoare miercuri, 25 martie, de la ora 12.00.

Alte restricții impuse prin Ordonanța Militară 3

-  Angajaţii vor dovedi deplasarea la serviciu prezentând legitimaţia de serviciu sau adeverinţă semnată de angajator.

 - Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate şi de pe telefon sau tabletă.  

- Zborurile din și spre Franța și Germania sunt suspendate pentru 14 zile, de miercuri, ora 23.00.

- armata va prelua în pază anumite obiective care sunt păzite în prezent de Jandarmerie, va avea activități de ordine publică și va asigura personal pentru sprijinirea poliției de frontieră.

- toate persoanele care intră în România intră în izolare sau carantină.

 - documentele care expiră în timpul Stării de Urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile după încetarea Stării de Urgență.

- suspendarea activității comerciale în mall-uri nu se aplică și vânzării produselor electronice şi electrocasnice în cazul firmelor care asigură şi livrarea la domiliciu sau la sediul cumpărătorului şi nici centrelor de optică medicală.

Sursa: News.ro