Proaspăt intrat în vigoare, ordinul provizoriu de protecţie îşi arată deja efectele. Zece astfel de documente au fost emise în mai puţin de o săptămână, numai de poliţiştii din Capitală, după ce au fost alertaţi prin 112 de femei abuzate de soţii lor. Documentul este valabil cinci zile. Apoi, victima trebuie să se adreseze instanţei. Dacă în acest timp agresorul se întoarce în locuinţă, el riscă să ajungă la închisoare.

Cu ajutorul ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii pot veni mai repede în ajutorul femeilor abuzate.

Articolul continua dupa recomandari

Noua lege le permite să-i scoată din casă pe agresori, de îndată ce sunt alertaţi prin numărul de urgenţă 112.

GEORGIAN DRĂGAN, purtător de cuvânt IGPR: Acest ordin de protecţie se poate emite pe loc atunci când poliţiştii constată că libertatea persoanelor, integritatea fizică a acestora sau viaţa sunt puse în pericol de către un membru de familie. Poliţiştii pot folosi forţa sau mijloacele din dotare în mod adecvat şi proporţional pentru a pătrunde în acele spaţii.

Zece astfel de intervenţii deja au avut loc numai în Bucureşti, la nici o săptămână de când legea a intrat în vigoare. Poliţiştii evaluează pericolul în care se află victima în baza unui chestionar cu 21 de întrebări.

GEORGIAN DRĂGAN, purtător de cuvânt IGPR: Formularul conţine mai multe întrebări printre care dacă agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă, dacă agresorul/agresoarea a folosit vreodată arme sau obiecte.

DAN ANTONESCU, specialist criminolog: Până acum poliţistul nu putea decât să constate că a fost tulburată liniştea şi ordinea publică şi aplica o amendă. Femeile care până acum aveau cumva o reţinere în a reclama violenţele la care erau supuse vor prinde mai mult curaj pentru că poliţistul poate acum să le ajute.

În România, în fiecare oră, două femei sunt agresate de partenerul de viaţă.

Anul trecut au fost sesizate peste 35.600 de cazuri de violenţă domestică. 52% dintre acestea au avut loc la oraşe. Datele mai arată că 75% dintre infracţiuni s-au petrecut la domiciliu 09:31

Pentru a primi un ordin de protecţie pe o perioadă mai lungă de timp, victimele trebuie să se adeseze unei instanţe. Judecătorii au emis anul trecut peste 3.400 de ordine de protecţie. Însă numărul cazurilor este mult mai mare, atenţionează specialiştii, deoarece multe dintre femeile agresate se tem să ceară ajutor.