De Ziua Mondială a oului, în inima Banatului bucătarii au pregătit o omletă uriaşă, la care au folosit o mie de ouă.

Găigana, aşa cum îi spune în zonă - este un preparat tradiţional din ouă, legume, cârnaţi şi slănină. Mirosul bucatelor încinse a adunat sute de pofticioşi în jurul tigăii.

Articolul continua dupa recomandari

Omletă record la Buziaș, de ziua mondială a oului

un bucătar explică: "când se termină de călit jumările în untura la nici o gaigană românească nu lipsește ceapa. Pui de jur împrejur și lasi mijlocul liber pentru că acolo pun ardeii"

Sub îndrumările atente ale bucătarilor, mai mulţi voluntari au tocat legumele şi carnea, pe care apoi le-au aşezat pe plita încinsă.

Paul, bucătar: "ca să fie totul ca în Banat, avem nevoie de 3 kilograme de cârnați, 3 kilograme de pulpă, 3 kilograme de kaizer, iar ca și legume punem ceapă, ardei, iar la sfârșit garnisim cu pătrunjel verde"

Iar după ce toate se rumenesc bine, se adaugă ingredientul vedetă: oul. Şi nu unul, ci o mie, pentru omleta uriaşă, care a prins formă într-un parc din Buziaş, sub privirile a zeci de pofticioşi.

Găigana, adică omleta bănăţeană, este un preparat care se găteşte numai după reguli moştenite din bătrâni.

Evenimentul - care marchează ziua internaţională a oului - a avut si un scop caritabil. Cei care au dorit au făcut şi o donație simbolica pentru a sprijini familiile nevoiașe din județ.