În prag de iarnă, peste o sută de mii de locuitori ai oraşului Constanţa nu au de opt zile apă caldă. Încălzesc apă la aragaz şi se spală în ligheane, ca acum 30 de ani. E o ruşine pentru al cincilea oraş ca mărime din România, recunoaşte şi primarul Constanţei. Până când va găsi, însă, şi o soluţie, constănţenii fac haz pe seama necazului ce i-a lovit şi comentează cu umor întoarcerea la metodele primitive de trai. 

Locuitorii din Constanţa s-au întors în anii '80, când, apa caldă ajungea o dată sau de două ori pe săptămână în apartamente, iar oamenii se spălau în lighean. 

Articolul continua dupa recomandari

"Sunt o gramada de mămici care au copii, noi tinerii incalzim, mai mergem pe la cineva mai facem un dus. Dar familiile cu copii, ce fac?", este întrebarea unei localnice.

Un conflict între două firme, cea care produce apă caldă şi căldură şi cea care le transportă spre casele oamenilor a generat criza. CET Constanţa acuză RADET de datorii de sute de milioane de lei, motiv pentru care a sistat distribuţia apei calde. Primarul Constanţei spune că la mijloc este o neinţelegere şi că Ministerul Energiei ar trebui să intervină şi să rezolve pe termen lung problema. 

DECEBAL FĂGĂDĂU, primarul oraşului Constanţa: Atata vreme cat noi nu avem datorii, iar constantenii platesc 107%, adica Radet recupereaza datoriile, avem de suferit. Cum sa-ti omori, sa-ti denigrezi singurul client pe care il ai, costanteanul? 

Primarul Constanţei spune că a cerut chiar ajutorul premierului. 

DECEBAL FĂGĂDĂU, primarul oraşului Constanţa: Lipsa apei calde poate reprezenta un risc pentru sanatate publica. 

Aceeaşi firmă care a sistat furnizarea apei calde va refuza să trimită şi căldură în casele oamenilor, când temperaturile o  vor impune. 150 de mii de locuitori vor fi afectaţi. Până când criza va fi rezolvată de autorităţi, oamenii fac haz de necaz pe reţelele de socializare. 

<"Dacă te-ai săturat de apa încălzită în oale şi de spălatul în lighean, aceasta este soluţia pentru tine!" >, este unul dintre mesajele amuzante apărute în urma situaţiei de la Constanţa.

Ca ultimă soluţie, primăria ar putea debloca fonduri de la bugetul local, pentru plata unor datorii pe are susţine că nu le are către furnizorul de apă caldă.