Ultima zi călduroasă de pe litoral a fost prilej de competiţie pentru iubitorii sportului. Aproape o mie de oameni au participat la a patra ediţie a Crosului Mării Negre, pe plaja Modern din Constanţa. Concurenţii au alergat pentru o mare şi pentru plaje mai curate, iar una dintre provocări a fost să arunce la coş gunoaiele pe care le-au găsit pe traseu.

Plaja din Constanţa a fost la fel de aglomerată ca în plin sezon estival. De data aceasta, nu turiştii au invadat-o, ci participanţii la cros, care au venit să alerge pentru o cauză nobilă.

Articolul continua dupa recomandari

Mihaela Mirea, organizator: Anul acesta a fost, din păcate, cel mai murdar an din ultimii 5. Plajele sunt sufocate de plastic, de mucuri de ţigară şi de o grămadă de alte materiale de unică folosinţă. 

Tocmai din acest motiv, ca să poată lua startul, toţi cei o mie de participanţi au avut de atins un target.

Mihaela Mirea, organizator: Pe parcursul cursei, fiecare concurent, fiecare participant trebuie să aleagă un singur deşeu pe care-l întâlnesc pe plajă şi să-l aducă la linia de finish, să-l arunce la coş, tocmai pentru a arăta că acesta este gestul corect pe care trebuie să-l facă fiecare.

Unul din trasee a avut 4 kilometri, celălalt 7. Nu a existat limită de vârsta, chiar şi cei mici au alergat.

Învăţătoare: Este foarte important să menţinem mediul curat, plaja curată, apa curată pentru vieţuitoarele marine. Alergăm uşor. Noi şi la educaţie fizică am învăţat cum trebuie să respirăm.

Participant: Am găsit nişte farfurii. E foarte păcat să arunce lumea gunoaie. Planeta aceasta ne-a dăruit-o Dumnezeu. 

Reporter: Ce aţi găsit pe plajă?

Participant: O mulţime de, cred că şerveţele umede.

Reporter: Ce denotă lucrul acesta?

Participant: Multă neglijenţă. 

Anul acesta, cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc au fost în Constanţa, Eforie şi Mamaia, iar cele mai curate - la Corbu şi la Vama Veche. În total, în timpul competiţiei s-au strâns peste 33.000 de deşeuri.