Elevii unui liceu din Constanţa printează viitorul în 3D. Au primit o imprimantă 3D, dar deocamdată nu ştiu să o folosească. Însă profesorii au reuşit să o instaleze şi să o programeze.

Totul a pornit pas cu pas, sub atenta supraveghere a unui specialist IT, prin Skype. Două profesoare de informatică şi un elev au reuşit, astfel, în mai puţin de o oră să pună în funcţiune imprimanta 3D.

Articolul continua dupa recomandari

Profesoara Dominica Măndescu: Este practic imprimanta viitorului şi având în vedere complexitatea ei, nu este o imprimantă simplă, avem mulţi paşi de parcurs. Se proiectează piesa, se verifică, se corectează erorile, după aceea se calibrează ca să poată fi imprimată. 

Mai precis, imprimanta 3D este un tip limitat de robot industrial, prin care este creat un obiect solid, de orice formă. Deocamdată, astăzi a fost doar instalată noua tehnologie. Însă luna viitoare, după ce profesorii se termina să se documenteze, elevii vor putea fi instruiţi şi vor asista la printarea primei piese 3D.

Elev: Avem un plan cu nişte proiecte pentru nişte concursuri şi este chiar foarte utilă, pentru că putem printa piese care nu se găsesc sau le facem pe dimensiunile noastre şi pe modelul nostru.

Elev: Tehnologia aceasta nu este una nouă în esenţă. Este ceva ce există de ceva timp, însă acum este mai accesibilă pentru toată lumea, decât oricând vreodată şi asta m-a motivat să-mi iau propria mea imprimantă., nu este una extraordiară, e una pe care am asamblat-o eu însumi. 

În Statele Unite ale Americii, cu ajutorul unei imprimante 3D a fost construită prima casă din ciment. Are 200 de metri pătraţi şi a fost ridicată în mai puţin de 24 de ore. La ora actuală, o imprimantă 3D costă minimum 2.000 de lei.