Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în comuna Nămoloasa din Galaţi, într-o exploataţie non-profesională. Zeci de porci au fost deja sacrificaţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a aprobat planul de măsuri ca urmare a confirmării unui nou focar de pestă porcină africană într o exploataţie non-profesională a unui cetăţean din satul Nămoloasa, comuna Nămoloasa.

Articolul continua dupa recomandari

S-a decis uciderea preventivă a celor 66 de porci aflaţi în exploataţie, alţi trei fiind deja morţi, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

Autorităţile gălăţene au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 kilometri, cuprinzând localităţile Nămoloasa, Nămoloasa Sat şi exploataţiile pe o rază de 3 kilometri nord, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 kilometri, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor Lieşti, Lungoci, Fundenii Noi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimireşti (judeţul Galaţi); Olăneasa (judeţul Brăila); Călienii Vechi, Călienii Noi, Maluri, Năneşti, Râmniceni, Belciugatele, Tătaru, Măicăneşti (judeţul Vrancea).  

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare.