Forţele Navale Române au sărbătorit cea mai importantă şi cea mai vârstnică navă din istoria românilor. Nava Şcoală Mircea a împlinit anul acesta 80 de ani. Şi, cu toate că are o vârstă apreciabilă, bricul se pregăteşte de o călătorie istorică. Peste doi ani, va pleca în jurul lumii.

A fost un prilej de bucurie, nostalgie şi unitate, la bordul Navei Şcoală Mircea. Foştii comandanţi ai Navei şi-au amintit toate momentele deosebite petrecute la bordul bricului.

Articolul continua dupa recomandari

Sorin Pamparău, fost comandat: Am avut privilegiul să văd anumite locuri, datorită funcţiei pe care am avut-o şi a navei şcoală Mircea. Ce m-a bucurat foarte mult, că pe unde ma intrat, în toate porturile, au fost aprecieri numai de la foarte bine în sus.

Nava Şcoală Mircea este singura de acest tip din Forţele Navale Romane.

În ultimul voiaj, organizat anul acesta, bătrâna navă Mircea a refăcut prima sa călătorie, de când a ieşit din şantierul naval din Hamburg, unde a fost construit, spre Portul Constanţa.

Totul a durat mai putin de o sută de zile. Iar la bordul ei au fost şi studenţi militari, dornici să ia parte la un marş istoric.

Studentă: Consider că marşul a fost unul destul de uşor chiar dacă a fost pe o durată de trei luni am vizitat porturi foarte furmoase şi mari precum Barcelona, două porturi din Franţa. Brest şu Ruen, Anglia.

La începutul anului 2021 urmează un alt marş, de data aceasta înconjurul lumii, care va dura aproximativ un an.

Comandant Constantin Târhoacă: Intenţia noastră este să navigăm undeva în zona Ecuatorului, să plecăm la începutul anului în luna martie aprilie şi să plecăm spre America de Sud.

Bătrâna navă este condusă acum de un echipaj format din 40 de membri, dintre care unul este femeie. Bricul Mircea a fost subiectul preferat al multor autori de cărţi de navigaţie de a lungul celor 80 de ani de existenţă. A fost lansată la bordul ei cartea "Călător pe Planeta Albastră".