Tânărul ars în explozia de la Piatra Neamț, din 31 octombrie, a murit la spitalul Grand Hôpital de Charleroi, din Belgia.

Imediat după explozie, Alexandru Băiașu, în vârstă de 21 de ani, a fost transportat la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cu arsuri pe aproximativ 75% din suprafaţa corpului.

Articolul continua dupa recomandari

Imediat ce a ajuns aici, medicii au intrat cu el în sala de operaţii pentru primele intervenţii chirurgicale.

Vezi 2 imagini în Galerie

Medicii au solicitat un transfer. Iniţial, la Bucureşti, unde există trei centre pentru marii arşi, cu 11 paturi pentru astfel de pacienţi. În cele din urmă s-a decis trimiterea lui la spitalul Grand Hôpital de Charleroi din Belgia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală.

Alexandru Băiașu a așteptat o zi pentru a fi transferat la un spital din străinătate

Tânărul aşteptat o zi pentru ca autorităţile să-l poată trimite în străinătate. A fost operat la Iaşi, deşi acolo o secţie pentru "marii arşi" există doar în acte.

În ţară, cele 11 locuri pentru astfel de cazuri sunt ocupate. Iar când clinica din Belgia s-a oferit să-l preia, transferul s-a împiedicat în datoriile neplătite de statul nostru - 700 de mii de euro pentru românii pe care străinii i-au salvat în trecut.

A ajuns în Belgia cu bacterii din spitalele românești

Imediat după operație, care a avut loc pe 5 noiembrie, medicii din Charleroi au identificat două bacterii pe care pacientul le-ar fi adus din România. Curăţarea rănilor a fost făcută de mântuială, a declarat şeful echipei medicale, un chirurg român stabilit în Belgia.

E un ars mare care este o urgenţă de reanimare, cu şoc hipovolemic, cu incizie de şarjă făcute de mântuială şi îmi asum ceea ce spun - Cirprian Isacu, medicul care a făcut operaţia în Belgia

Explozia s-a produs pe 31 octombrie, într-un bloc din Piatra Neamţ, fiind urmată de un incendiu. Aproximativ 30 de pompieri cu cinci autospeciale de stingere, două autoscări, un echipaj de descarcerare, trei echipaje SMURD şi patru ambulanţe ale Serviciului Judeţean s-au deplasat la blocul respectiv.

În urma exploziei şi a incendiului, tânărul a fost grav rănit, el suferind arsuri pe trei sferturi din suprafaţa corpului. Ieșise pe propriile picioare din imobil, în stare de șoc.

De asemenea, o persoană s-a intoxicat cu fum, iar o alta a suferit un atac de panică.