Caz incredibil la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Un bărbat operat pe creier pentru extirparea unei tumori a murit la câteva zile după ce a căzut în cap de pe o targă. Era transportat între două clădiri ale spitalului. Un brancadier şi o asistentă, ambii de la un serviciu privat de ambulanţă îl aveau în grijă pe bărbat.

Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, iar spitalul de stat şi oficialii ambulanţei private se acuză reciproc. Cazul a ajuns în atenţia ministrului Sănătăţii.

Articolul continua dupa recomandari

Nepoata pacientului: Am ajuns la spital şi ne-au spus că pur şi simplu a murit, nu ne-au dat explicaţii.

Când am ajuns jos la morgă, mi-au dat o foaie şi pe foaie scria motivul pentru care era obligatorie autopsia. Şi acolo scria traumatism cranio-facial prin cădere de pe targă.

Familia pacientului spune că nu a ştiut nimic despre accidentul pe care acesta l-a suferi cu două săptămâni înainte de deces. La începutul lunii decembrie, bărbatul de 71 de ani a fost operat pe creier, pentru extirparea unei tumori. Operaţia a reuşit, iar pacientul dădea semne de însănătoşire.

Nepoata pacientului: Mi-a spus că e bine, nu-l durea capul, mă strângea foarte tare cu mâna dreaptă.

În urmă cu două săptămâni, ambulanţa unei clinici private, care se află sub contract cu Spitalul Judeţean din Ploieşti, l-a transportat într-o altă clădire, pentru o investigaţie la secţia de urologie.

La întoarcere, când pacientul era urcat în ambulanţă a căzut de pe targă, sub ochii brancardierului şi ai asistentei medicale. Şefii spitalului susţin că targa a cedat, în timp ce conducerea ambulanţei private spune că bolnavul a fost de vină.

Cristian Vintilescu, directorul serviciului privat de ambulanţă din Ploieşti: Pacientul a făcut o mişcare neprevăzută şi s-a dezechilibrat targa noastră. În urma tomografiei şi tuturor investigaţiilor care s-au făcut s-a constatat că nu există impact asupra sănătăţii pacientului.

Florin Puşcariu, director medical la Spitalul Judeţean Ploieşti: Cazul a fost trimis către medicină legală, acolo se vor stabili cauzele şi împrejurărie decesului.

Nepoata pacientului: Asta doare cel mai tare că îţi ascunde ceva ce ar trebui să ştii. Cum ar fi fost să fie un copil mic şi să-l scape de pe targă. Copilul se zbate, tu nu trebuia să te asiguri că omul ăla nu are cum să pice de pe targă.

Serviciul privat de Ambulanţă transportă zilnic pacienţi, pe distanţe mari, între cele cinci clădiri ale Spitalului Judeţean din Ploieşti, în care funcţionează mai multe secţii şi laboratoare de analize.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Exista posibilitatea legala sa se externalizeze acest tip de serviciu, dar asta nu inseamna ca nu au responsabilitati. Exista o fisa a postului pentru firma care a contractat aceste servicii, cat si pentru angajatii ei. Dacă este o ancheta in curs, asa inseamna ca va stabili exact care au fost cauzele decesului acelui pacient.

Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt la IPJ Prahova: În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracaţiunii de ucidere din culpă.

În urmă cu câţiva ani, acelaşi spital din Ploieşti a fost verificat de minister, după ce un chirurg a vorbit despre practici periculoase pentru pacienţi. Conducerea a fost schimbată atunci, iar spitalul, amendat pentru lipsa igienei şi pentru sterilizarea, chiar şi de zeci de ori, a produselor medicale de unică folosinţă