Sărbătoarea Centenarului a început, la Alba Iulia. Oraşul îmbrăcat în drapele tricolore s-a umplut deja de români veniţi din toate colţurile ţării să vadă defilările de mâine. Cine a venit cu maşina, a lăsat-o la intarea în oraş. Cine a venit călare, în schimb, a intrat nestingherit. În cel mai impresionant moment al zilei, un cal a îngenunchiat în faţa statuii lui Mihai Viteazul.

Trei plecăciuni a făcut Flora în faţa statuii lui Mihai Viteazul din Alba Iulia. A fost momentul pe care tânărul călăreţ l-a repetat în minte de zeci de ori. Astăzi, la ora 12 fix a intrat călare în Cetate. Un vis împlinit. A ajuns la timp în Oraşul Unirii.

Articolul continua dupa recomandari

Ne cunoaştem de doi ani de zile şi e o legătură între mine şi el foarte mare - Aurelian Sima, călăreţ

Până la intrarea triumflală în Alba Iulia, tânărul călăreţ a parcurs un drum lung, alături de colegii săi. 100 de oameni au pornit din Covasna călare sau în căruţe. Au vrut să refacă întocmai drumul pe care românii din toată ţara îl făceau în urmă cu un secol, pentru a asista la Marea Unire.

Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească! Trăiască, trăiască! România e mai vie ca niciodată, vă spun eu. Începând de la copii ţinuţi în braţe, până la bătrâni-bătrâni care au ieşit şi ne-au întâmpinat cu mare dragoste

Nu au fost singurii români care au pus caii la căruţă pentru a se reuni într-un loc plin de simboluri. Grupuri din toată ţara au pornit la drum încă de acum câteva zile.

Pe urmele strămoșilor care au făcut Unirea

Convoiul a plecat din Maramureş cu cinci zile în urmă. Înainte de a intra în Alba Carolina, la un popas în biserică, oamenii îi numără pe cei care s-au alipit pe drum. Printre ei este şi Daniel Cosma, un tânăr care lucrează de cinci ani în Franţa.

I-am urmărit foarte mult şi am simţit că trebuie să plec şi eu. Pur şi simplu am simţit că trebuie să vin - Daniel Cosma

Pe urmele strămoşilor merge şi Vasile Ona. Face parte din minoritatea românească din Ucraina. Speră ca şi nepotul său de doi ani să-l urmeze cândva.

Nepoţelul mi-a promis că la 150 de ani vine şi el la Aba Iuia, că nu poate zice Alba Iulia. Dar i-am spus că o să fiu şi eu atunci prezent prin ADN-ul meu.

Cei care vin la Alba Iulia îşi pot lăsa maşinile, autocarele, microbuzele şi atelajele în cele peste 10.000 de locuri de parcare amenajate în peste 40 de astfel de spaţii amplasate în cinci puncte de interes major, la intrarea în oraş.

Cei 100.000 de turişti aşteptaţi de 1 Decembrie vor fi preluaţi din afara oraşului de microbuze speciale.