Guvernul a pus în acord unele decizii ale Curţii Constituţionale, printr-un proiect de lege adoptat miercuri şi care aduce modificări Codului Penal. Una dintre prevederi arată că şi martorii care au comis infracţiuni grave pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei, dacă au denunţat alte persoane.

Potrivit proiectului, persoanele care au comis o infracţiune gravă, iar, înaintea sau în timpul urmăririi penale ori a judecăţii, denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care sunt autorii unor astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor, nu avau acces la această opţiune autorii unor infracţiuni grave, însă decizia CCR nr. 67/2015 a statuat că excluderea este neconstituţională.

Prin urmare, în varianta adoptată de Guvern, a fost eliminată sintagma „infracţiunea gravă”, forma propusă Parlamentului spre aprobare fiind următoarea:

„Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori a judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.