Ordonanța militară adoptată sâmbătă interzice persoanelor să se deplaseze în afara locuinței, între orele 22 si 6,  fără a avea asupra lor o declarație pe propria răspundere.

Restricțiile de circulație în afara locuinței vor intra în vigoare de luni, 23 martie, ora 22.00.

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, în intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței este permisă doar cu anumite excepții.

Concret, este permisă deplasarea în afara casei numai din următoarele motive:

- deplasare în interes profesional, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță

- deplasare pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale

- deplasare pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță

- deplasare din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie

- deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Pentru această deplasare este nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere pe pe care persoanele trebuie să o aibă asupra lor.

AICI MODELUL DECLARAȚIE PROPRIE RĂSPUNDERE

”Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei”, precizează Grupul de comunicare strategică.

Completarea cu date false, pedepsită cu închisoare

Declarația va trebui printată la domiciliu și prezentată odată cu actele de indentitate. 

”Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Obligația completării declarației pe proprie răspundere se instituie începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie, mai spun autoritățile.

În situația deplăsării în interes de serviciu, este necesară și o adeverință semnată și ștampilată de către angajator.

AICI ADEVERINȚĂ ANGAJATOR

Completarea cu date false a declarației se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.​