Tancuri, obuziere şi sute de vehicule de luptă americane au ajuns, săptămâna trecută, în portul german Bremerhaven, iar astăzi au luat drumul Europei de Est, ajungând în Polonia, în vederea consolidării flancului de est al NATO în faţa Rusiei.

Prima mobilizare NATO la porţile Rusiei

Articolul continua dupa recomandari

Astăzi, vehicule şi militari americani în ţinută de camuflaj au trecut frontiera din Germania în sud-vestul Poloniei şi se îndreptau către Zagan, unde îşi vor avea baza.

Aceste tancuri, vehicule blindate şi cei peste 3.000 de militari care urmează să sosească în Europa de est fac parte din măsurile adoptate de preşedintele Barack Obama cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor NATO în faţa Moscovei.

Este vorba despre cea mai importantă consolidare militară americană în Europa din ultimele câteva decenii, comentează BBC.

Aproximativ 3.500 de militari din cadrul celei de-a 4-a Divizii de Infanterie de la Fort Carson, în Colorado, urmează să sosească - împreună cu echipament care include 87 de tancuri şi 144 de vehicule de luptă de Bradley - în următoarele două săptămâni.

Această mobilizare marchează începutul unei noi faze a Operaţiunii Atlantic Resolve, care prevede o prezenţă continuă a unei echipe americane de luptă din cadrul brigăzii americane de vehicule blindate în Europa - pe bază de rotaţie - timp de nouă luni.

Brigada americană de blindate va efectua exerciţii în ţările baltice, tot în cadrul măsurilor adoptate de Obama faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor NATO îngrijoraţi.

Potrivit acestui plan, forţe se vor roti în regiune la fiecare nouă luni.

Însă alegerea lui Trump ridică întrebări cu privire la continuarea acestei poziţii militare americane, transmite din Polonia corespondentul BBC în domeniul Apărării Jonathan Beale.

Secretarul american al Apărării nominalizat de Trump, generalul James Mattis, urmează să fie întrebat joi care este poziţia noii administraţii americane faţă de Rusia, în audierea sa la Senat în vederea confirmării în funcţie.

"O ameninţare la adresa Rusiei"

Reacţia Kremlinului la această mobilizare nu a întârziat să apară. 

Rusia consideră această acţiune o măsură agresivă la frontierele sale, a declarat într-o conferinţă de presă telefonică Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Această acţiune ”ne ameninţă interesele şi securitatea”, a declarat Peskov pentru BBC.

”O terţă ţară îşi consolidează prezenţa militară la frontierele noastre din Europa”, a spus el. ”Nici măcar nu este o ţară europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la Statele Unite.

Adjunctul ministrului rus de externe Aleksei Mecikov a catalogat această mobilizare de trupe ”un factor de destabilizare a securităţii Europei”.

Un subsecretar de stat polonez pentru Apărare, Tomasz Szatkowski, a subliniat că această mobilizare este necesară din cauza ”exerciţiilor ample” pe care Rusia le efectuează lângă frontiera poloneză şi a ”acţiunilor agresive în vecinătatea noastră - mă refer la Ucraina şi la anexarea ilegală a Crimeei”.