Militarii americani cantonaţi în Baza de la Kogălniceanu şi care nu vor ajunge acasă de Crăciun au avut ocazia să trăiască măcar un crâmpei din magia sărbătorilor alături de copiii de la o grădiniţă din Constanţa. Astăzi au împodobit împreună bradul, au pregătit ghetuţele pentru moş Nicolae şi au copt turtă dulce. La final, au avut parte şi de o surpriză din partea puştilor.

În jurul bradului împodobit, copiii şi militarii cântă: "O brad frumos". Un cântec pe care americanii nu-l înţeleg, însă simt spiritul sărbătorilor româneşti. Aşa îşi mai alină dorul de casă şi de familiile lor.

Articolul continua dupa recomandari

Rose Herrera: Am un fiu de 11 ani acasă şi ei sunt deja ca şi copiii mei aici. Deci sunt foarte fericită că sunt la această şcoală, pentru că ei ţin locul familiei mele de acasă.

Holder: Mi-e dor de familia mea, pentru că de fapt cred că este primul meu Crăciun fără ei. Nu am făcut niciodată ceva, încât să lipsesc de sărbători. Dar acum sunt aici şi voi face Crăciunul cu oamenii aceştia, deci merită efortul.

Dacă credeau că vor scăpa de misiuni, s-au înşelat. Imediat ce au sosit la grădiniţa din Constanţa, au primit mai multe sarcini de îndeplinit. Una dintre ele a fost împodobirea bradului.

Au aşezat împreună cu puştii globuleţe în pom, au pus instalaţia şi au cântat. Cei mici nu au uitat, însă, că peste câteva zile trebuie să îşi pregătească gheţule şi să-l aştepte cuminţi pe Moş Nicolae.

După ce au împodobit bradul, au confecţionat ghetuţe şi au preparat turtă dulce. Soldaţii americani au demonstrat de multe ori că sunt şi bucătari desăvârşiţi.

Şi pentru că mulţi dintre soldaţii americani, rar au ocazia să se bucure în preajma sărbătorilor de iarnă de zăpadă, puştii le-au pregătit un experiment inedit. Au făcut fulgi de nea din. scutece de bebeluşi.

Loredana Neagu, educatoare: Nu au zăpadă, aşa că noi îi aşteptăm şi cu zăpadă ca de fiecare dată când vin aici la grădiniţă şi de fiecare dată facem ceva interesant.

Activitatea a devenit deja o tradiţie şi s-au legat prietenii între copii şi militari.