Mihăileşti, 24 mai 2004, o dimineaţă ploioasă. O dimineaţă pe care nu o vom uita niciodată şi care reprezintă imaginea unei tragedii. Cea mai mare tragedie rutieră din România.

Colegii noştri, reporterul Elena Popescu şi operatorul Ionuţ Barbu, au mers în acea dimineaţă să transmită imagini de la un accident rutier în care fusese implicat un TIR încărcat cu azotat de amoniu.

Articolul continua dupa recomandari

Nimeni nu ştia ce avea să urmeze şi nimeni nu ştia ce se poate întâmpla atunci când azotatul de amoniu se amestecă cu motorina.

Primul care a ajuns la locul accidentului a fost Ionuţ Barbu. În jurul orei 05.30, pe DN 2, la ieşire din localitatea Mihăileşti.

La scurt timp, a ajuns şi Elena Popescu. Ionuţ a început să filmeze, fără să ştie că îşi va filma ultimele secunde de viaţă.

La locul accidentului ajunseseră deja şi mai multe echipaje de pompieri. Aceştia lucrau deja la lichidarea incendiului care izbucnise la rezervorul camionului.

Peste tot, în jur, erau saci de azotat de amoniu.

sursa video: În premieră - Antena 3.

O explozie care a curmat viaţa a 18 oameni

La ora 05.50, camionul încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat.

Deflagraţia a fost atât de puternică încât s-a format un crater cu adâncimea de 6,5 metri şi un diametru de 21 de metri.

Bucăţi de metal din camion au fost aruncate la sute de metri distanţă.

18 oameni au murit pe loc în urma exploziei, dintre care şapte pompieri, trei localnici şi doi jurnalişti Antena 1.

Alte 13 persoane au fost grav rănite de suflul deflagraţiei.

Imaginile surprinse imediat după explozie au arătat proporţiile tragediei. Oameni plini de sânge, bucăţi de metal încins şi bucăţi din trupurile neînsufleţite.

Toate au fost împrăştiate pe sute de metri.

Nimeni şi nimic nu îi va aduce vreodată înapoi, însă este de datoria noastră să ne aducem aminte.