O bubuitură misterioasă a cutremurat Iaşiul! Zgomotul produs din senin a fost atât de puternic, încât a făcut geamurile să vibreze şi întreg oraşul să caute explicaţii. Unii au dat vina pe Armată, alţii au crezut că au de-a face cu un seism. Cu atât mai mare e dilema, cu cât un zgomot similar s-ar fi produs şi-n urmă cu exact trei ani. Un cercetător ieşean pare însă că a dezlegat taina: ar fi vorba despre un meterorit. 

Zgomotul a răsunat din senin cu două zile în urmă, în jurul orei 14.00, în oraşul Iaşi, dar şi în comunele din jur. Ca la o explozie, unda de şoc a făcut geamurile să vibreze.

Articolul continua dupa recomandari

Fenomenul misterios a pus pe jar autorităţile, dar şi pe localnici, care se întrec în explicaţii. 

”Eram într-o uitatea de învăţământ şi au bubuit geamurile. Facebook-ul este plin de glume. Ceva de genul au venit ruşii, au venit americanii...”, spune un martor.

”S-a auzit o bubuitură extraodrinară şi nu înţeleg de la ce este. M-am uitat pe internet, toată lumea zice ca racheta contra grindina, dar eiu au anunţat că nu”, declară un alt localnic.

”Dacă era un avion sau altceva nu cred că. M-am gandit ca explodat ceva, dar dacă era să fi explodat ceva, ieşea fum”, susține un alt martor.

N-a fost vorba despre un seism, nici de rachete antigrindină. Un cercetător ieşean de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași pare să fi desluşit misterul. 

SILVIU GURLUI, profesor universitar: Rezultatele au arătat că sursa este un meteorit ce a căzut în partea de Nord-Est a orasului Iaşi. În atmosfera patrund zilnic aproximativ 300 de tone de particule  de meteoriti. Ceea ce a fost la Iaşi a fost un corp de dimensiuni ceva mai mari decat media cunsocuta la nivel mondial care este de ordinul milimetrilor.

În urmă cu 3 ani, un fenomen similar a provocat panică în întreg orașul, dpar că de atunci și până acum nimeni nu a oferit o explicație pentru acea bubuitură.

Potrivit specialiştilor, atunci când meteoriţii pătrund în atmosferă, produc un zgomot foarte puternic, din cauza vitezei cu care se deplasează. Pot ajunge până la 70 de kilometri pe secundă, iar în contact cu aerul, cei de mici dimensiuni se dezintegrează.