Primul român infectat cu coronavirus este internat într-un spital din Japonia, dar ţine legătura zilnic cu familia aflată în judeţul Argeş. Apropiaţii omului spun că traiesc cu speranţa că totul se va termina cu bine. În timp ce în România spitalele se pregătesc să facă faţă suspecţilor de coronavirus, în China într-o singură zi numărul persoanelor infectate a crescut cu 5 mii!

Un apropiat al românului infectat cu coronavirus spune că "este un luptător şi va trece peste asta. Sunt testaţi din două în două zile".

Articolul continua dupa recomandari

Familia primului român infectat cu coronavirus a trecut peste şocul veştii. Îşi pune toată speranţa în forţa bărbatui de 41 de ani şi în priceperea medicilor japonezi. Vorbesc zilnic la telefon şi îl încurajează. 

Apropiat al românului infectat cu coronavirus: Este o situaţie critică şi de la zi la zi, fiind mulţi carantinaţi, vor să încheie această situaţie

Bărbatul munceşte de ani buni pe nave de croazieră. Pe Diamond Princess a urcat în urmă cu câteva luni. Era angajat la bucătărie. Pe acelaşi vas lucrează şi soţia lui, din Republica Moldova. Din fericire, femeia a scăpat. Testele au arătat că nu este infectată cu coronavirus. 

Apropiat al românului infectat cu coronavirus: Au doctor la bord. Acolo au un centru medical. Li se spune ce să facă. Sunt testaţi din două în două zile

În Argeş, autorităţile spun că nu există motiv de îngrijorare. Românul infectat cu coronavirus nu a mai venit acasă de mai bine de cinci ani. 

Şapte persoane se mai află sub monitorizare în judeţul Argeş. Însă de sub carantină au ieşit membrii ansamblului folcloric de la Mioveni. Deşi situaţia nu o impune, au fost identificate cinci spaţii care pot fi folosite ca spaţii de izolare în cazul în care situaţia o va impune.

Emanuel Soare, prefect Argeş: La nivelul judeţului Argeş, înainte de existenţa acestui caz, am identificat în judeţ, în localităţi, locaţii importante pe care le avem pregătite în eventualitatea în care pot apărea astfel de cazuri în judeţul nostru. Avem aparatura şi personalul pregatiţi 

Pregătiţi pentru eventuala apariţie a coronavirusului în România sunt şi medicii din Iaşi. 

La Spiatlul de Boli Infecţioase au fost create circuite separate pentru pacienţii suspecţi.

Accesul pacienților și al cadrelor medicale se fac doar pe afară. Intră în acest hol unde iau costumele. Apoi în rezervă au acces doar echipaţi. În salon sunt luate probele care vor merge la laborator. Rezerva e dotată cu toate cele necesare inclusiv grup sanitar propriu pentru a nu intra în contact cu alți pacienți sau alte cadre medicale care nu sunt echipate.

Spitalul poate primi până la 50 de pacienţi, izolaţi complet. În câteva zile, la Iaşi vor ajunge şi primele kituri de diagnosticare a virusului fără leac.

Carmen Dorobăţ, manager Spital Boli Infecţioase Iaşi: La laboratorul de biologie molecurată avem aparat și nu vom mai duce probele, le vom lucra la Iași 

Centre similare mai sunt în Cluj, Timişoara şi Bucureşti. În timp ce în România autorităţile se pregătesc de ce este mai rău, China pare depăşită de situaţie. 1400 de oameni au fost ucişi până acum de coronavirus. Cinci mii de noi cazuri au apărut doar în ultimele 24 de ore.

Medicii fac apel disperat la oameni să doneze sânge. Iar pacienţii izolaţi în propriile locuinţe încearcă din ce în ce mai des să evadeze.

Pe trei vase de croazieră, aproape 10 mii de oameni sunt prizonieri. În Cambodgia, câteva zeci de persoane au fost evacuate, după ce au fost testate. S-au bucurat din plin de libertate. În Japonia, la bordul Diamond Princess mai sunt 16 români, dar care nu au simptome specifice bolii. Mai multe persoane vârstnice au fost coborâte de pe navă. Alţi 11 pacienţi infectaţi au fost duşi la spital.