După ce medicii de la Spitalul Judeţan Botoşani au decis, recent, să mai facă avorturi la cerere, a venit colegilor ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţã Vaslui nu mai facă întreruperi de sarcinã la cerere.

În ultimul an, mai mulţi ginecologi din ţarã au luat decizia de a nu mai face avorturi la cerere, decât atunci când starea de sãnãtate a pacientei o impune.

Articolul continua dupa recomandari

Cadrele medicale din Secţia de Obstetricã – Ginecologie a celei mai mari unitãti sanitare din judetul Vaslui au decis, din motive religioase şi morale sã nu mai facã întreruperi de sarcinã la cererea pacientelor. 

“Nu se mai fac întreruperi de sarcinã la cerere în spital pentru cã nu mai vor medicii. În ceea ce priveste activitatea de la cabinetele particulare nu stiu ce sã vã zic, dar în spital nu se mai fac. Cadrele medicale au luat aceastã decizie din motive ce tin de empatie, de milã, care probabil pornesc si dintr-o convingere religioasã”, a declarat pentru presa locală Ana Rinder, managera Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

Vezi 2 imagini în Galerie

Recent, o doctoriţă obstetricã-ginecologie la Maternitatea Odobescu din Timisoara declara că este foarte greu pentru un medic, mai ales femeie, sã facã avorturi la cerere.

“Este foarte greu atunci când faci o asemenea interventie si sarcina este pânã la 14 sãptãmâni, când este legal. Trebuie sã extragi fãtul bucãti, mâini, picioare, capul. Femeia de pe masã nu constientizeazã cã pe noi ne afecteazã manevra pe care o facem. Din 2010 eu nu mai fac avorturi la cerere”, declara, în urmã cu câteva luni, Olimpia Oprea, potrivit vremeanoua.ro.

România ocupă primul loc în Europa locul doi în lume la numãrul de avorturi. Potrivit datelor publicate de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, ţara noastră are cea mai ridicatã ratã de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri, ceea ce înseamnã cã aproape jumãtate din copiii conceputi sunt avortati, o ratã de peste douã ori mai mare decât media Uniunii Europene.