Anchete şi acuzaţii grave la Spitalul de Copii din Braşov, după moartea suspectă a unor gemeni. Bebeluşii de două luni şi jumătate s-au stins unul după celălalt la câteva ore distanţă, la două zile după externarea din spital. Părinţii spun că medicii nu le-ar fi tratat corect pneumonia, în timp ce reprezentanţii unităţii medicale pun totul pe seama condiţiilor în care ar fi fost crescuţi copiii. 

Gemenii au ajuns de urgenţă la spital la începutul lunii. Părinţii spun că, la două luni şi jumătate de când au fost născuţi prematur, bebeluşii au început să se simtă rău. La internare, au fost diagnosticaţi cu pneumonie acută, insuficienţă respiratorie severă, dar şi anemie.  

Articolul continua dupa recomandari

Liviu Muntean, director medical Spitalul Clinic de Copii din Braşov: Ei la un loc aveau greutatea unui copil normal. Din start, prematuritatea este o condiţie foarte gravă

Cei doi copii în vârstă de două luni şi două săptămâni au fost internaţi aici, la Spitalul Clinic de Copii, în perioada 2-11 februarie. La doar o zi de la externare, starea lor de sănătate s-a agravat. Unul dintre ei a murit acasă, iar celălalt tot aici, la spital, la doar câteva ore după ce fusese internat pentru a doua oară în stare gravă.

Medicii susţin că, la externare, ambii copii erau sănătoşi. Părinţilor li s-a recomandat să le dea vitamine şi să-i ferească de frig, umezeală sau alte persoane bolnave. Reprezentanţii spitalului spun că tocmai nerespectarea acestor sfaturi le-ar fi agravat starea. 

Oana Falup, şefa Clinicii de Pediatrie: Condiţiile sociale nu sunt cele mai potrivite pentru a creşte în siguranţă în ceea ce ne-am dori cu toţii să fie noţiunea de sănătate, locuind patru familii într-o singură cameră. În această zonă nu există apă curentă, prin urmare apa care este folosită este apă de fântână   

Acuzaţiile medicilor au revoltat familia gemenilor. Părinţii susţin că vina aparţine personalului medical care le-a îngrijit copiii. 

Tatăl copiilor: Nu a murit de foame şi de frig. Au avut tot ce le-a trebuit. Dar ei vor să se scape acum, de la spital

Mama copiilor: Avem căldură, doamnă, avem mâncare. Nu-i problema de mâncare şi de căldură

Bunica copiilor: Ei au zis că e bine. Aşa au zis. Dar după cum mi l-au dat, nu părea bine deloc. Copilul nu putea să sufle bine când mi l-o externat, nu putea să mănânce

Familia ar fi trebuit să fie monitorizată de asistenţii sociali. Pentru reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, însă, cazul este deja închis.

Lidia Mailat, purtător de cuvânat DGASPC Braşov: La acest moment, din informaţiile pe care le deţin, nu mai sunt alţi copii în familie. Prin urmare, cazul va fi cercetat de organele abilitate

Cazul tragic este vizat de două anchete. Una internă, a spitalului, iar cealaltă a poliţiştilor care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Cauza exactă a morţii va fi stabilită după necropsia gemenilor.