Scandalul medicului italian e departe de final. Matteo Politi a fost deconspirat de presa din Serbia încă de acum 10 ani ca fiind beneficiarul unei diplome false. Reporterii Observator au trecut graniţa, în Kosovo, pe urmele actelor lui Matteo Politi, documente care au păcălit un întreg sistem la noi: de la specialişti în Sănătate, la experţi în Educaţie.

Suntem la 500 de kilometri distanţă de Timişoara, la Priştina, cel mai mare oraş din Kosovo. Despre Universitatea de aici presa internaţională a scris că, de mai bine de zece ani, e o fabrică de diplome.

Articolul continua dupa recomandari

Oraşul are câteva sute de mii de locuitori, o rată imensă a şomajului dar numără zeci de mii de studenţi anual. Aici pretinde că a absolvit medicina şi italianul Matteo Politi, iar diploma i-a fost echivalată în România. Reporterii Observator le arată profesorilor o copie după diploma lui.

(Reporter): Spuneţi-mi, diploma nu este de aici?

(Profesor): Nu, este de la Universitatea Mitrovica.

Administratorul Universităţii din Priştina ne ghidează către o altă facultate de medicina aflată la 40 de kilometri distanţă.

Din clipa în care le-am arătat celor de aici aceasta copie a diplomei lui Matteo Politi ne-au spus clar că e vorba de un fals. Acest model de diplomă de Universitate e din anul 1990.

În Mitrovica sunt două şcoli care acordă diplome în domeniul medical. Prima oprire am făcut-o la Şcoala Postliceală Sanitară.

Arătăm şi aici unui profesor universitar diploma lui Matteo Politi.

”Diploma este legală în Serbia, dar nu în Kosovo. Realitatea este că sârbii nu recunosc sistemul educaţional din Kosovo”, spune profesorul.

De conflictul interetnic dintre Serbia şi Kosovo a profitat din plin şi italianul care se visa chirurg. Universitatea s-a separat iar acum există două facultăţi de medicină: una în Priştina şi alta la Mitrovica. Medicii kosovari explică:

"Instituţiile paralele ale Republicii Serbia nu au permis controlul complet şi efectiv al Instituţiilor Publice ale Republicii Kosovo, pentru a putea controla autenticitatea documentelor eliberate, şi nici baza legală, în concordanţă cu legea aplicabilă în Republica Kosovo.", spune Camera Medicilor din Kosovo

Am vorbit la telefon cu decanul Facultatii de Medicina din Mitrovica. Nu mi-a confirmat, dar nici nu mi-a infirmat cazul lui Matteo Politi. Dar mi-a dat de inteles a existat in trecut o ancheta interna legata tot de fabricarea unor diplome false.

În 2016, numele lui Matteo Politi ar fi apărut într-un scandal al diplomelor false emise pe teritoriul Serbiei. Presa internaţională a scris atunci că documentul avea o ştampilă originală, dar profesorii care şi-au pus semnătura pe act nu există. După dezvăluirile de atunci, pentru a-şi ştrege urma Matteo Politi ar fi început să se recomande drept Matthew Mode. Aşa a ajuns să lucreze în Marea Britanie şi apoi în România. Autorităţile de la noi încă nu sunt sigure dacă i-au recunoscut italianului o diplomă falsă.

După mărturiile cutremurătoare ale româncelor mutilate de italian, în Kosovo s-a creat chiar o comisie guvernamentală care ia la mână toate diplomele emise în ultimii ani de cele două universităţi.

MARIAN SIMION, medic specialist în chirurgie plastică: Chirurgii plasticieni din România sunt revoltaţi că sistemul a permis această situaţie.

Un specialist în chirurgie plastică din România l-a întâlnit pe Matteo Politi într-o clinică privată unde opera. I s-a părut suspect că italianul a evitat orice dialog pe teme medicale.

MARIAN SIMION, medic specialist în chirurgie plastică: Când a auzit că sunt chirurg plastician a fugit repede de mine. Parcă nu voia să vorbească cu mine, se făcea că se joacă pe telefon. E uimitor să văd că aşa ceva se întâmplă, frustrant, stupid, nu e în regulă.

De partea medicului italian au mai rămas acum doar iubita şi avocatul său.

”Matteo este foarte bine şi eu sunt foarte bine şi luptăm în continuare”, a spus iubita italianului.

Uniunea Națională a Barourilor din România a avertizat că pe teritoriul ţării nostre există grupări organizate de falsificare a titlurilor profesionale şi că nu este exclus ca în zilele următoare pe lista falşilor medici să mai apară şi alte nume. Un al doilea caz a fost descoperit ieri tot la Bucureşti, dar autorităţile nu au dat detalii.

Matteo Politi este arestat pentru 30 zile. Un singur pacient a făcut plângere până acum împotriva lui. Autorităţile sfătuiesc victimele să se prezinte la cea mai apropiată secţie de Poliţie.