Virusul fără leac răpeşte tot mai multe vieţi. Peste 100 de oameni au murit într-o singură zi, iar bilanţul victimelor a sărit de 1.000. Şi în România numărul celor aflaţi sub supraveghere a ajuns la 350! Sub măsuri speciale de protecţie sunt însă doi bărbaţi ţinuţi într-o clinică din Capitală. În exclusivitate reporterii Observator au filmat locul în care pacienţii sunt în carantină. Coronavirusul are de acum şi un nume cu care va rămâne în istoria medicală - COVID 19.

Cei doi bărbaţi întorşi chiar din Wuhan, epicentrul epidemiei, sunt singurii români pentru care s-au luat măsuri excepţionale. Au ajuns la Bucureşti cu un avion militar şi au fost duşi într-un loc secret. Reporterii Observator au descoperit clinica în care sunt ţinuţi în carantină, sub pază. La etajul trei al unei clădiri din sectorul trei au un tratament special, chiar dacă nu au simptomele specifice bolii.

Articolul continua dupa recomandari

Astăzi, puţin după ora 13.00 o maşină a serviciilor sociale de la Primăria Capitalei le-a adus celor doi apă şi mâncare.

Toţi românii care intră sub carantină impusă vor ajunge acolo. Sunt peste 100 de locuri în clinică.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei - Un spaţiu securizat, adecvat, primior, cu îmbrăcăminte, alimente, obiecte de îngrijire persoanlă.

354 de persoane, ținute sub monitorizare în România

Autorităţile au luat măsuri speciale şi în cazul celor care i-au adus acasă pe cei doi: piloţi, medici şi echipajul de bord al avionului militar.

În timpul zborului cei doi bărbaţi au fost izolaţi într-o capsulă închisă etanş, ventilată şi instalată în compartimentul cargo al aeronavei.

În acest moment, 354 de români sau străini care s-au întors din China sunt sub monitorizare în întreaga ţară. Cei mai mulţi se află în Ilfov, acolo unde se află şi cartierul chinezesc şi în Constanţa.

La nivel global s-a ajuns la 43 de mii de bolnavi. În China oamenii nu mai suportă izolarea şi recurg la metode extreme pentru a evada din casele zăvorâte de autorităţi.

Între timp, avertimentul unui epidemiolog renumit din Hong Kong dă fori întregii lumi: virusul fără leac poate contamina peste 60 la sută din populaţia globului!