În câteva ore, Capitala intră în stare de alertă pentru vizita istorică a Papei Francisc, unul din cei mai păziţi oameni ai Planetei. Prin locurile pe unde Sfântului Părinte va trece sunt luate măsuri de securitate extreme. Se închid peste 100 de şcoli şi grădiniţe şi traficul este restricţionat.

Locuitorii blocurilor de pe traseul Papei au fost avertizaţi să nu primească musafiri, iar cabinetele medicale au dat poliţiştilor listele cu pacienţii programaţi. Înaintea vizitei în ţara noastră, Suveranul Pontif a transmis un mesaj emoţionant pentru români.

Articolul continua dupa recomandari

Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi - Papa Francisc

Sunt cuvintele pe care Papa Francisc le-a scris pentru români din biroul său de la Vatican. Ne-a transmis că aşteaptă să ne cunoască şi că va veni în România ca un pelerin, dar şi ca un frate. Între timp, forţele de ordine de la Roma pregătesc plecarea Papei, iar la Bucureşti, autorităţile se asigură că vizita se va desfăşura fără niciun incident.

Papa, păzit ca președintele Statelor Unite

Sunt măsuri cum nu s-au mai văzut. Pe Calea Victoriei, poliţiştii au lipit afişe la intrările în bloc. Pe toată durata vizitei Papei, nimeni nu are voie să intre sau să iasă, fără buletin. În plus, locatarii au primit instrucţiuni clare să nu primească musafiri. Poliţiştii vor fi cu ochii şi pe cei care stau prea mult la balcon.

Poliţiştii au cerut liste şi cu pacienţii care au programări la cabinetele medicale din zonă. Şi afacerile din centru vor avea de suferit.

Restricţiile încep încă de mâine. Pe traseul Papei, de la aeroport până aproape de Dealul Mitropolie, 110 şcoli de stat şi private, aflate pe o rază de 2 kilometri, vor fi închise. De la ora 18, parcările vor fi golite de maşini, iar şoferii nu vor avea voie să oprească sau să staţioneze. Inclusiv canalele au fost sigilate.

L-aş situa pe primul loc, alături de personalităţi puternice pe care le cunoaştem la nivel mondial, cum este preşedintele Statelor Unite, cum este preşedintele Federaţiei Ruse şi aşa mai departe. Ceea ce vedeţi dumneavoastră, adică această protecţie, e doar vârful aisbergului. Ponderea acţiunilor care se derulează este mult mai largă, mult mai amplă - Dumitru Iliescu, fost director al SPP

Pregătirile, pe ultima sută de metri

Toate detaliile au fost bine puse la punct pentru vizita sa. Inclusiv microfonul de la care va vorbi credincioşilor este identic cu cel pe care îl folosește la Vatican.

La Iaşi, Papa Francisc va aduce împreună o familie. Cei 28 de membri ai familiei Bălan din Şipote nu s-au mai văzut de 3 ani. Iar sâmbătă, vor avea şansă să urce pe aceeaşi scenă cu Sanctitatea Sa şi chiar să-i vorbească.

Pe aceeaşi scenă va urca şi Eduard, un tânăr student la informatică de 21 de ani.

Voi încerca să-i transmit gândurile de recunoştinţă ale tinerilor pentru că Sfântul Părinte mereu încearcă să se îngrijească de noi, să ne susţină - Eduard Ghelgăuc, reprezentat al tinerilor

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri şi pentru vizita de duminică, de la Blaj. Cele mai importante momente ale vizitei Papei în România vor fi transmise în ediţii speciale Observator.

Mădălina Iacob, trimis special Observator la Vatican, îl va însoţi pe Sfântul Părinte pe toată durata călătoriei sale în ţara noastră.