Sibiul fierbe în aşteptarea summitului care va decide viitorul Uniunii Europene. Oraşul va fi supravegheat de aproape 900 de poliţişti, dar şi din aer, cu drone. De la aeroport, în oraş, va fi creat un culoar special pentru delegaţiile oficiale. Au fost sigilate chiar şi gurile de canal, de teama teroriştilor.

Joi, toată Europa va fi cu ochii pe ce se întâmplă în Sibiu.

Articolul continua dupa recomandari

Evenimentul, de maximă securitate, va închide Piaţa Mare şi Piaţa Mică din oraş. Publicul va avea acces în zona summitului dupa un control amplu.

Accesul spre strada Nicolae Bălcescu şi spre Piaţa Mare se va face printr-un filtru de securitate, pe baza unui act de identitate.

Astrid Fodor, Primarul oraşului Sibiu: Normal, trebuie să aibă asupra lor un act de identitate pentru că intră într-o zonă de securitate, dar drumurile sunt deschise.

Înaintea vizitei au fost luate măsuri excepţionale. Au fost verificate podurile caselor din centrul oraşului, au fost sigilate gurile de canal şi, pentru prima dată, la un summit european, va fi folosită tehnica de recunoaştere facială.

Pe cele 100 de camere din oraş, poliţiştii vor urmări dacă există în mulţime indivizi cunoscuţi pentru legături teroriste.

Cristian Troncotă, expert studii de securitate europene: Există mai multe comandamente pentru diferite domenii de securitate, securitate alimentară, securitatea mediului, securitatea clădirilor. Sunt drone care sunt mobile. Sigur că nu vedem astfel de procedee de securitate pentru că ele rămân secrete.

Cei 27 de şefi de stat, dar şi de guvern vor ajunge la Sibiu, cu avionul. De la aeroport, va fi amenajat un culoar special. Oaspetii vor fi întâmpinaţi la primăria din Sibiu de preşedintele Klaus Iohannis. După o fotografie, vor începe discuţiile.

In Piata Mare a fost montată şi o scenă pe care vor avea loc spectacole în onoarea invitaţilor. În ziua Summitului, la hotelurile din Sibiu, mai sunt disponibile doar câteva camere, dar costă în jur de 1.000 de lei pe noapte. Mai ieftin, găsiţi însă la pensiuni.