Apar noi mărturii despre italianul fără diplomă de medic care opera pacienţi în clinici private din Capitală. În exclusivitate pentru Observator, un specialist în chirurgie plastică povesteşte cum Matteo Politi contamina plăgile pacienţilor, încălcând proceduri elementare şi obligatorii. Avocatul falsului chirurg încearcă o răsturnare de situaţie. Spune că, de fapt, sistemul de sănătate din România a pus în pericol vieţile oamenilor. Pentru că i-a permis să profeseze.

Medicii vorbesc despre pericolul uriaş în care s-au aflat pacienţii care au ajuns sub bisturiul italianului fără studii.

Articolul continua dupa recomandari

Marian Simion este specialist în chirurgie plastică şi l-a întâlnit pe Matteo Politi într-o clinică privată. Nu a intrat cu el în sala de operaţii, dar a aflat de la colegii lui că italianul îi şocase cu încălcarea unor proceduri pe care până şi studenţii la medicină ştiu să le aplică.

MARIAN SIMION, specialist în chirurgie plastică: După ce te speli, trebuie să ţii mâinile sus, să nu te contaminezi. El mai atingea si ceva pe jos după care venea şi punea mâna pe pacient.

Matteo Politi a lucrat, fără să fie deranjat de vreo autoritate, în cinci clinici private din Capitală, în baza unor acte false.

DANIEL IONASCU, avocat: Dacă un singur om care ajunge intr-un sistem deficitar a patit ceva, putem spune ca sistemul de sănătate din România pune în pericol viata romanilor. Mă interesează foarte clar ca autorităţile să facă cât mai repede demersuri pe lângă autoritatile universitare din Priştina pentru a vedea dacă acea diploma e reală.

Înaintea autorităţilor din România a ajuns la Priştina o echipă Observator, care a aflat că diploma lui Matteo Politi nu a fost emisă la Universitatea din acest oraş, aşa cum susţine italianul. O altă Universitate, cea din Mitrovica , care s-a aflat în urmă cu câţiva ani în centrul unui scandal cu diplome false, ar putea fi sursa.

IULIA DUMITRAŞCU, corespondent Observator: Din clipa în care le-am arătat celor de aici aceasta copie a diplomei lui Matteo Politi ne-au spus clar că e vorba de un fals. Acest model de diplomă de Universitate din anul 1990.

Victimele pot face plângeri pentru vătămare corporală împotriva falsului medic. Mateo Politi a profitat de un lanţ al slăbiciunilor din sistemul de sănătate românesc. Şi nu este singurul. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a anunţat că a descoperit încă un medic fals. Nu este exclus, spun anchetatorii, să existe o reţea în are să fie implicaţi medici impostori, falsificatori de diplome şi funcţionari corupţi.