Revolta unei poliţiste din Paşcani aprinde scandalul în ministerul de Interne. Tânăra aduce acuzaţii grave şi vorbeşte despre cum şefii din sistem pun vieţile poliţiştilor în pericol. Sunt trimişi în misiuni cu maşinile morţii, spune ea. Anul trecut, tatăl ei a murit când a aflat că a fost implicată într-un grav accident. Susţine chiar că sistemele luminoase nu erau omologate. După accidentul ei, cinci maşini noi au fost trimise în judeţul Iaşi, pentru 21 de secţii de poliţie.

Caroserii mâncate de rugină, vopsea sărită şi mânere rupte. Aşa arată multe dintre maşinile poliţiştilor din Paşcani.

Articolul continua dupa recomandari

În urmă cu un an, într-o Dacie veche de 14 ani, o agentă de la Biroului de Investigaţii Criminale şi-a văzut moartea cu ochii. Era într-o misiune de căutare a unei fetiţe de 3 ani.

ANDRADA VOICU, agent de poliţie: Am fost trimisă cu un autoturism din cauza căruia puteam fi acum la doi metri sub pământ.

Andrada era pe scaunul din dreapta. Colegul care era la volan a intrat într-o depăşire, iar când a revenit pe bandă a pierdut controlul volanului şi s-a izbit violent de o altă maşină care circula regulamentar.

ANDRADA VOICU, agent de poliţie: Am ajuns la spital in stare grava cu hemoragii la cap, abdominale, cu oase rupte.

Andrada mărturiseşte că tatăl ei a suferit un infarct, atunci când a auzit despre accident, şi nu a mai putut fi salvat. Poliţista a avut nevoie de recuperare medicală zece luni. În februarie, când s-a întors la birou, a văzut cum colegii ei merg în misiuni tot cu maşini care le pun vieţile în pericol.

ANDRADA VOICU, agent de poliţie: Semnalele luminoase nu erau omologate si imi asum lucrul asta. Acelea nu erau semnale luminoase care sa te ajute sa te faci vazut in teren.

Oficialii IPJ răspund vag la acuzaţii.

IANA IACOB, agent-șef purtător de cuvânt al IPJ Iași: Autospeciala implicată în accident avea ITP-ul şi RCA valabile.

IOAN CĂNĂRĂU, Vicepreședintele Sindicatului Europol: Conducerea IPJ Iasi minte cand spune ca acea masina de Politie indeplinea toate conditiile tehnice. Stim si noi, stiti si dumneavoastră că Solenza este o masina veche si politistii nu o mai folosesc demult.

Acum, poliţista şi colegii ei cer public superiorilor condiţii normale de muncă.

ANDRADA VOICU, agent de poliţie: Trebuie sa aiba curaj, pentru ca eu stiu sigur ca si in inima lor arde acelasi foc care arde si in inima mea.

În aceeaşi situaţie sunt şi poliţişti din Roman care au în parcări adevărate rable. În unele comune din Argeş, mai multe maşini de politie au fost retrase de la posturi din cauza uzurii. Daca există intervenţii, politistii îşi folosesc maşinile personale.

În iunie anul trecut, în parcarea ministrului de Interne săteau peste 100 de maşini noi nouţe, perfect alianiate. Era ultima tranşă din seria de 470 de maşini achiziţionate special pentru secţiile de poliţie din ţară. 40 dintre ele au ajuns în judeţul Iaşi.