La 41 de ani de la devastatorul cutremur care a lovit România, din 4 martie 1977, Gheorghe Mărmureanu face noi dezvăluiri despre marele cutremur care va avea loc în țara noastră.

Gheorghe Mărmureanu a studiat periodicitatea producerii marilor seisme din Vrancea și susține că a ajuns la concluzia că aceste cutremur se repetă într-un mod ciclic.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit celui mai renumit seismolog român, cutremurele vrâncene au anumită periodicitate, unele sunt la 37 de ani, altele la 60 de ani sau la 100 de ani.

"Interesant este că toate seismele mari nu au avut cutremure importante înainte. Şi aici este dificultatea cu aceste cutremure din Vrancea, care sunt foarte adânci. Dar nu poţi ţine o ţară sub stres. 

Ce pot să vă spun este că la viitorul mare cutremur, România va fi mai puţin afectată, unda de şoc se va îndrepta către Kiev şi Chişinău. O cantitate de energie va fi dirijată cum a fost cutremurul din '40", a dezvăluit Gheorghe Mărmureanu despre marele cutremur care va avea loc în România.

Seismologul român a făcut declaraţiile înaintea discursului susţinut la Conferinţa cu tema "Cutremurele vrâncene. Certitudini / Incertitudini".

41 de ani de la cel mai devastator cutremur din România

Astăzi, se împlinesc 41 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria modernă a României: seismul de 7,2 grade pe scara Richter din 1977. 

Urmările au fost cumplite: peste 1.500 de morţi, 11.300 de răniţi şi aproape 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Cele mai multe pagube materiale s-au înregistrat în Bucureşti, unde au fost puse la pământ peste 30 de clădiri şi blocuri.

Şi judeţele Galaţi şi Brăila au fost grav afectate de cutremur, dar şi alte localităţi din sudul şi estul ţării şi chiar unele ţări vecine, precum Bulgaria şi Iugoslavia.