Zece cutremure s-au produs, în această dimineaţă, în Marea Neagră, între orele 5.42 şi 10.29, toate la adâncimea de 5 kilometri. Seismologii INFP atrag atenţia că în următoarea perioadă se vor mai putea dezvolta cutremure în zonă.

Primul din seria de cutremure s-a întregistrat la ora 5.42, urmat de alte seisme la orele 5.51, 5.57, 5.59, 6.17 şi 6.41. Magnitudinile înregistrate, conform INFP, au fost între 2,9 şi 3,7.

Articolul continua dupa recomandari

Toate seismele s-au produs în apropierea litoralului Bulgariei.

Un al şaptelea cutremur a avut loc în aceeaşi zonă, la ora 7.46, la 5 kilometri adâncime, având o magnitudine de 3,3.

Alte două cutremure s-au produs la ora 9: 59 - de magnitudine 3,5, şi la ora 10:12 -  de magnitudine 2,9 pe Richter.

Un al zecelea seism, de magnitudine 3, a avut loc la ora 10:29, tot la 5 kilometri adâncime, în aceeaşi zonă din apropierea litoralului bulgar.

Este o activitate seismică normală

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că numărul mare de cutremure înregistrat în Marea Neagră reprezintă o activitate seismică normală, care nu ridică probleme deosebite.

“Aceste cutremure nu au nicio importanţă. Este o activitate normală. Nu reprezintă nicio problemă. În Marea Neagră s-au înregistrat mii de cutremure de-a lungul timpului. Cel mai mare a fost în 1902 care a avut puţin peste 4 grade”, a spus Mărmureanu, potrivit news.ro.

Pot avea loc şi 50 de cutremure

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului (INCDFP), a explicat că seismele din Marea Neagră sunt analizate de specialişti, pentru a vedea exact ce se întâmplă în zonă, menţionând că adâncimea este impusă, nefiind determinată exact.

"Au fost înregistrate cutremure în Marea Neagră, în zona oraşului Burgas, la ieşirea din golf, la intersecţia unui sistem de falii cu orientare est-vest, falii de şariaj cu falia Caliacra.

Este o secvenţă seismică ce se dezvoltă în zonă, vedem cât va dura şi câte cutremure vor mai fi. Au avut magnitudine între 2,9 şi 3,7 pe scara Richter, nu sunt mari, nu au fost resimţite", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Diaconescu.

Specialiştii INFP atrag atenţia că în următoarea perioadă se vor mai putea dezvolta cutremure în zona analizată.