Aproape şapte milioane de euro au scos, de pe carduri şi din buzunare, turiştii români şi străini care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiunile din România. În mod clar, statisticile arată că cele mai profitabile sejururi, pentru hotelieri şi patronii de cluburi sau terase, au fost pe litoralul Mării Negre.

Mamaia şi Saint Tropez sunt totuşi locuri diferite, însă nu pare nicio deosebire.

Articolul continua dupa recomandari

Diferenţele se simt totuşi la nota de plată. În timp ce pe plajele din Saint Tropez, o masă cu homar, creveţi şi şampanie costă între 90 şi 500 de euro, Mamaia te poate lua prin surprindere. 

În această mini-vacanţă, cea mai căutată a fost şampania. Iar o sticlă a ajuns să coste chiar şi 100 de mii de euro.

Şi la câţiva metri de locul unde suta de mii de euro s-a dus din câteva înghiţituri, peisajul nu făcea deloc cinste luxului din pahare... 

Pentru unii, însă, nu există preţ prea mare. În ciuda peisajului dezolant din zona cluburilor, mai mulţi turişti din Franţa au stat, timp de trei zile, în cel mai luxos apartament de pe litoralul românesc.

RĂZVAN DOBRE, director hotel Mamaia:
Au plătit 1.200 euro pe noapte. Apartamentul e foarte mare, cu vedere către mare şi către lac, două dormitoare şi două băi. 

Agenţiile de turism anunţă că 40 de mii de turişti au fost numai în Mamaia, 18 mii în Vama Veche şi - până la un total de 90 de mii - în restul staţiunilor. 

CRISTIAN BĂRHĂLESCU, agenţie de turism:

Au fost evenimente, evenimente care, promovare an de an, au generat un număr mai mare de turişti. În zona Mamaia Nord şi în Vama Veche, care au fost cele două vedete incontestabile ale acestui început de sezon 2018.

Dacă în Mamaia cel mai ieftin sejur a costat aproximativ 300 de euro, în Staţiunile Sudice, Jupiter, spre exemplu, trei zile de cazare s-au vândut şi cu 50 de euro. 
Iar în Vama Veche, mulţi nici nu au avut nevoie de hotel. 

Şi nici băutura nu a fost prea scumpă. Pentru că în Vamă nu şampania a fost la putere.

Mini-vacanţa de întâi mai s-a încheiat. În urma zecilor de mii de turişti au rămas plajele goale, la dispoziţia celor care caută linişte. Hotelierii şi patronii de pe litoral se pregătesc acum pentru următorul val de turişti, de Rusalii.