O macara s-a prăbuşit peste o maşină aflată în mers, în centrul Capitalei! Patru tineri se aflau în autoturism şi doar trei dintre ei au reuşit să se salveze singuri.

Şoferul a rămas prins sub utilajul de zeci de tone, iar salvatorii l-au scos inconştient, după zeci de minute. Macaraua era în funcţiune când a căzut, iar oamenii din zonă reclamă pericolele de pe şantier. Au făcut zeci de sesizări, înainte de accidentul care se putea sfârşi cu o catastrofă.

Articolul continua dupa recomandari

Macara uriașă, prăbușită peste patru oameni dintr-o mașină

Aproape trei ore, centrul Capitalei a fost blocat de salvatori, într-o misiune tensionată care a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Macaraua de câteva zeci de tone s-a prăbuşit pe singura maşină care circula pe strada de lângă şantier. Într-o zi din timpul săptămânii, când zona este extrem de aglomerată, ar fi putut provoca o catastrofă.

Pompierii au mai găsit doar şoferul în maşină, prins ca într-o presă între scaun şi plafonul deformat. Ceilalţi pasageri, alţi trei tineri, s-au salvat singuri.

Mihai Duminică, Grupul Special de Salvatori, ISU Bucureşti-Ilfov: "Dificultatea intervenţiei a reprezentat-o faptul că iniţial, am fost nevoiţi să acţionăm cu accesoriile din dotare pentru stabilizarea macaralei, pentru că exista pericolul ca aceasta să se prăbuşească peste echipajele de intervenţie"

Şoferul a fost scos inconştient dintre fiare, după ce salvatorii au tăiat plafonul maşinii. Martorii spun că este în viaţă doar pentru că un buldozer a atenuat căderea macaralei.

Şantierul dintre blocuri a născut deja primele controverse. Locuitorii din zonă spun că accidentul putea fi prevenit, dacă cineva le-ar fi luat în serios sesizările. Şi nu exclud ca muncitorii să nu fi asigurat bine utilajele.

"S-a lucrat la fundaţie, acolo, şi s-a astupat. Şi probabil macaraua a venit din spate în faţă. Şi aici, în spate, terenul a fost mai moale. Şi dacă a avut centrul de greutate, s-a lăsat"

Clădirea la care se lucra aparține unor privați, urmă să fie demolata pentru a face loc unei construcții noi. Existau toate autorizațiile necesare, doar ca termenul pt finalizarea demolării fusese depășit și muncitorii se grăbeau pt a termina lucrarea. Este posibil ca aceasta grabă sa fi cauzat tot dezastrul.

Daniel Tudorache, primarul sectorului 1: "Constructorii au primit amenzi din cauza zgomotului şi de la praf praf, au făcut locuitorii din zonă sesizări, dar chestii minore faţă de ce s-a întâmplat"

În momentul prăbuşirii, macaraua ridica o greutate şi era manevrată de un muncitor. Anchetatorii iau în calcul o eroare umană ori o defecţiune. Şoferul şi cei trei pasageri au ajuns la spitale, în timp ce poliţiştii şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au deschis anchete.