Putere, curaj, devotament. Femei sau bărbaţi - focul sau accidentele nu fac diferenţa. Aşa că pompierii îşi deschid porţile pentru femei. Din ianuarie, anul viitor, tinerele care vor o carieră de salvator în echipaje de descarcerare sau stingere se pot înscrie la Şcoală. În prezent, din aproape 25 de mii de pompieri, în teren, doar 32 sunt femei. Una dintre ele este Laura Iancu. Ea ne-a demonstrat că o femeie, dacă vrea, poate să facă orice-şi doreşte.

Pompier, paramedic şi mamă. Plutonier major Laura Iancu îmbracă zilnic o uniformă croită în special pentru bărbaţi. Sunt doar 32 de femei în România care intră în foc pentru a salva vieţi. Iar meseria i se potriveşte mănuşă.

Articolul continua dupa recomandari

O casă cu trei camere. La etaj a pornit un incendiu violent. Laura este în prima linie a dispozitivului de pompieri. 30 de kilograme are echipamentul complet: combinezonul, casca, butelia de aer şi bocancii. Adrenalina te face să uiţi că le ai.

Flăcările au câţiva metri înălţime. Intervenţia trebuie să fie rapidă. Pentru asta e nevoie de întreaga echipă. Temperatura e insuportabilă. Ajunge la trei sute de grade. Prentru a surprinde intervenţia, a trebuit să păstrez distanţa, altfel, camera de filmat s-ar fi topit.

Intervenţia se face în genunchi. Pentru că e mult fum şi numai de la nivelul podelei poţi vedea ceva prin masca de oxigen. Nimeni nu pleacă până nu s-a stins şi ultima scânteie. Retragerea se face.tot în genunchi. Afară, simţi că ţi-a luat foc pielea. Echipamentul e ud şi atârnă şi mai greu. Chiar şi aşa, un singur membru al echipei e epuizat.

Acesta a fost doar un exerciţiu, dar viaţa de pompier nu e uşoară. Femeie sau bărbat, focul nu face diferenţa. "Plecăm toţi, ne întoarcem toţi!" Este deviza misiunilor de salvare.

LAURA IANCU, pompier: Nu ţine neapărat totul de forţă aici, ţine şi de logică de gândire de improvizaţie. Nu intri singur. Uite, avem deblocări şi nu ştii ce găseşti în casa aia. Tot timpul intrăm doi, spate în spate sau cu spatele la zid.

Uneori, nu e timp să-ţi tragi sufletul. După un caz, sună alarma pentru un altul.

LAURA IANCU, pompier: E greu, nu pot să spun că e uşor. Eşti de tură de Crăciun? Eşti de tură de Crăciun! Eşti de Revelion, eşti de ziua ta, eşti de Ziua Femeii! Eşti sâmbăta, eşti duminica.

Laura este singura femeie-pompier din Braşov. În unitatea ei, lucrează cu 125 de bărbaţi. Toţi pentru unul, unul pentru toţi!

PLT ADJUTANT RĂZVAN CÎŢU, pompier: Ajungem să fim o familie. Când mergi la intervenţii fiecare ştie ce are de făcut. Avem persoane blocate în accidente rutiere, vă daţi seama, acolo trebuie discutat, trebuie vorbit în continuu cu persoana, ceea ce o femeie o face altfel.

Cea mai grea misiune pentru Laura?

LAURA IANCU, pompier: Singura mea rugăciune când mă urc în maşină este să nu fie copii. Descarcerarea e un pic mai grea pentru că prinzi omul când se zbate între viaţă şi moarte de multe ori şi are o putere extraordinară atunci şi se agaţă de tine şi-l vezi că cerşeşte viaţa şi eşti contra timp.

Laura este soţie şi mamă. Are doi copii, Sara şi David. După fiecare misiune, bună, rea. ei sunt cei care-i aduc alinarea.

LAURA IANCU, pompier: Simt că se bazează pe mine în orice situaţie. Mi-a spus: mama, am fost aşa de mândră ieri, când am fost la tine.

Din ianuarie, anul viitor, orice tânără poate să intre în detaşamentele pompierilor operativi din ţară. Cu câteva condiţii însă: fără antecedente penale, cu diplomă de bacalaureat, să aibă între 18 şi 27 de ani şi să fie apte fizic şi psihologic. Şi mai e ceva.

LAURA IANCU, pompier: Dacă nu vrei şi dacă nu te dedici şi dacă nu simţi că vrei să faci lucrul ăsta, să laşi un pic eul tău, atunci nu are rost să încerci.

La finalul zilei misiunile îndeplinite se sărbătoresc cu zâmbetul pe buze.