Protestul din Bucureşti ar putea declanşa şi o criză diplomatică, după ce jurnalişti austrieci ar fi fost agresaţi de forţele de ordine. Cancelarul Austriei a declarat că aşteaptă clarificări din partea României. Haosul şi luptele de stradă care au marcat protestul din Capitală nu au rămas fără ecou în presa străină. Marile agenţii internaţionale de ştiri, dar şi numeroase ziare vorbesc despre o explozie de violenţă la mitingul Diasporei.

jurnalist austriac transmitea în direct din Piaţa Victoriei când a început haosul. Cameramanul său a luat-o la fugă. Doi jandarmi i-ar fi blocat calea şi l-ar fi lovit cu bastoanele. Şi colegul lui ar fi fost atacat. Cancelarul Austriei a transmis un mesaj ferm. 

Articolul continua dupa recomandari

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei:
"Condamnăm puternic violenţele de la Bucureşti, în cursul cărora au fost răniţi mulţi demonstranţi şi jurnalişti. Aşteptăm clarificări. (...) Libertatea de exprimare, cât și libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene care trebuie apărate necondiționat." 

Violenţele de la Bucureşti au ajuns pe primele pagini ale publicaţiilor internaţionale.

"Jandarmii au folosit un tun cu apă pentru a pune capăt protestului din capitala României, organizat pentru a critica acţiunile guvernamentale", titrează cotidianul american New York Times. 

Jurnaliştii de la The Telegraph scriu că foarte mulţi români s-au întors acasă pentru a-şi arăta furia faţă de actuala conducere:

"Sute de protestatari au încercat să treacă de cordonul jandarmilor iar ofițerii au reacționat cu gaze lacrimogene și cu spray paralizant, forțând demonstranții să se retragă.''

Televiziunea britanică BBC menţionează că violenţele au fost declanşate de atacurile unor manifestanţi.