Preşedintele Iohannis a luat o decizie în cazul propunerii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele României a decis să nu o revoce pe Laura Codruta Kovesi.

Articolul continua dupa recomandari

”După cum probabil vă amintiţi, după ceva timp, la mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat şi avizul CSM. Avizul CSM însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM, după cum ştim, a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ adiţional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”, a precizat preşedintele.

”Odată sesizat cu propunerea ministrului şi după ce am primit avizul CSM, am solicitat evident departamentelor de specialitate din Administraţia Prezidenţială o analiză şi câteva propuneri. Acum, analizând motivele pentru care ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului şef al DNA, am constatat că autorul raportului - raport care a însoţit propunerea - consideră că acesta este citez «o luare de poziţie» faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce percepţia că evaluarea ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa, în cuprinsul raportului, a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiţiei”, a subliniat şeful statului.

”Unele rapoarte ale inspecţiei judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale CCR au fost interpretate şi valorificate de ministrul Justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor. (...) Drept urmare, motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund preverilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror şef al DNA”, a anunţat Klaus Iohannis.

Decizia crucială vine la aproximativ două luni de când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dat undă verde procedurii de revocare a şefei DNA.